Pierogi Ruskie z Ziemniakami i Serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi Ruskie z Ziemniakami i Serem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Tradycyjne, bez szaleństw, ale za to pyszne – klasyczne Pierogi Ruskie.

Jedno z dań w których mistrzynią była moja babcia. Lepiła ich dziesiątki i nawet mój tato, który nie przepadał za wschodnimi przysmakami, lubił je bardzo. Ja robię moje ruskie dokładnie tak jak pamiętam z domu. Ponieważ moja mama i babcia zawsze gotowały najprościej jak umiały, potrawy były tradycyjne, a tym samym pyszne.

Zawsze kiedy robię pierogi przypomina mi się właśnie babcia, która do rozwałkowywania ciasta używała szklanej butelki, a nie drewnianego wałka 🙂 Wspomnienie, które sprawia, że robi mi się ciepło na sercu 🙂

Polecam 😀

ruskie-pierogi

 Ruskie Pierogi

Składniki na ok. 30 dużych pierogów:

Na ciasto przygotowałam:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę wrzątku
  • 1, 5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce łączymy, 2 szklanki mąki, sól i na początek wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy (najpierw widelcem, żeby się nie poparzyć),  następnie zagniatamy ciasto ręką, stopniowo dosypujemy mąkę,  jeśli to konieczne. Cały czas wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min.  Ja zużyłam 2, 5 szklanki mąki i 2/3 szklanki wody.

2. Powinniśmy otrzymać sprężyste, delikatne i ciepłe ciasto. Dzielimy je na trzy części, jedną wałkujemy a pozostałe, przykrywamy folią spożywczą.

Farsz:
  • 450 g ugotowanych, zimnych ziemniaków
  • 330 g sera białego, półtłustego
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

1.      Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, można zrobić to dzień wcześniej.

2.     Cebulę kroimy drobno i obsmażamy na oliwie do zrumienienia.

3.     W dużej misce łączymy ziemniaki i ser biały, tłuczkiem do ziemniaków dokładnie rozgniatamy je na jednolitą masę.

4.     Dodajemy usmażona cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

5.     Ciasto na pierogi dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka,  na środku każdego kładziemy łyżeczkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy wodą i zlepiamy palcami lub przy pomocy specjalnego kółka do robienia pierogów.

6.     W dużym garnku zagotować ok. 1,5l wody, posolić.

7.     Na gotującą się wodę wkładamy pierogi, mieszamy delikatnie. Kiedy woda z pierogami zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i czekamy do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, wkładamy do sita i przelewamy zimną wodą.

8.    Pierogi gotujemy w niewielkich partiach, aby miały ,,swobodę” w wodzie i nie posklejały się w czasie gotowania.

Podajemy z kwaśną śmietaną lub cebulką podsmażoną na boczku.

Smacznego!

 ruskie-pierogi-z-ziemniakami-i-serem

 

(Visited 569 times, 2 visits today)

Dorota

Ciastka Owsiane
previous
Ciastka Owsiane z Bakaliami
Fasolka po Bretońsku
next
Fasolka po Bretońsku
Ciastka Owsiane
previous
Ciastka Owsiane z Bakaliami
Fasolka po Bretońsku
next
Fasolka po Bretońsku

9 komentarzy Ukryj

U mnie w domu wszyscy uwielbiaja ruskie. Robilam kilka razy ale mam problem z farszem :-/. Nie wiem dlaczego po ugotowaniu farsz robi sie taki troche wodnisty pomimo tego, ze pierogi nie sa rozgotowane. Czy jest jakas rada na to?? Snif, snif…

Zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu ziemniaków, trzeba je bardzo dokładnie odparować. Ja po odcedzeniu stawiam jeszcze chwilę na ogniu (bez wody), potem rozgniatam ciągle podgrzewając. Ziemniaki muszą być maksymalnie suche 🙂

Witam 🙂
Zawsze mialam problem ze zrobieniem takich ruskich pierożków…a glównie miałam problem z ciastem. Dzięki Pani blogowi i oczywiscie prostemu a jakże wspaniałemu przepisowi udało mi się w końcu zrobić pierożki , które od razu posmakowały wszystkim domownikom..rzeczywiscie smakowaly jak te od Babci 🙂
Dziekuje jeszcze raz za przepis i pozdrawiam serdecznie.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię