Pasztet domowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasztet domowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Robię go tylko dwa razy w roku, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Jest dość pracochłonny, ale pyszny. Przepis dopracowywałam przez kilka lat, szukałam smaku, który zachwycił mnie, kiedy zjadłam pasztet autorstwa kuzynki mojego Męża. Przepis okazał się rodzinną tajemnicą i jedyne, czego udało mi dowiedzieć to, że składa się z samego mięsa i przypraw bez dodatku warzyw, bułki i wątróbki. 

    PASZTET 

    Składniki:

    • 1,5 kg schabu karkowego
    • 1,3 kg wołowiny (gicz, łata)
    • 1,5 kg boczku surowego
    • 1 kg kurczaka
    • 0,30 kg słoniny
    • Sól
    • Pieprz
    • Ostra papryka w proszku
    • 2 duże cebule
    • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki grzybów suszonych
    • 1/2 szklanki śliwek wędzonych
    • 1 czerstwa kajzerka

    Sposób przygotowania:

    1. Mięsa myjemy i osuszamy (ja zostawiam do obcieknięcia na dużym durszlaku/sicie) 
    2. Grzyby namaczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy na 1h. 
    3. Bardzo duże kawałki mięsa dzielimy na mniejsze, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości.
    4. Szczodrze solimy, pieprzymy i posypujemy ostrą papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin można zostawiam na noc, ale nie jest to konieczne. 
    5. Mięsa dusimy przez 1h -1,5 h razem z cebulą, wędzonymi śliwkami i grzybami wraz z wodą w której się moczyły. 
    6. Po uduszeniu studzimy, następnie kroimy na niewielkie kawałki i mielimy wraz z dodatkami i bułką namoczoną w sosie z duszenia. Połowę mięsa można zemleć dwukrotnie jeśli lubimy ,,gładki” pasztet.
    7. Dodajemy jajka i gałkę muszkatołową. 
    8. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, jeśli to konieczne doprawiamy. 
    9. Masę dzielimy na trzy równe części, rozkładamy do foremek keksowych posmarowanym masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy masę i w zależności od upodobań możemy na wierzch położyć, cieniutkie paseczki słoniny, śliwki wędzone, żurawinę. 
    10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC (z termoobiegiem) i pieczemy ok. 45 – 60 min. do suchego patyczka. 
    11. Upieczony pasztet studzimy w foremkach. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy i pozostawiamy najlepiej na całą noc. 
    Podajemy z tartym chrzanem, borówkami lub każdym innym ulubionym dodatkiem:) 

    Smacznego!!!

    Pasztet przed pieczeniem 
    i już upieczony. 

    (Visited 24 257 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Świąteczne ciasteczka cytrynowe
    next
    Wspaniałych, rodzinnych i pachnących!!!
    previous
    Świąteczne ciasteczka cytrynowe
    next
    Wspaniałych, rodzinnych i pachnących!!!

    5 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »