36
Ciasteczka z mojej ukochanej książki ,,Dania słodkie”.
Na każde święta robię je specjalnie dla mojego Męża, znikają bardzo szybko 🙂

SKŁADNIKI
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru drobnego do wypieków
- 2 żółtka
- 155 g mąki pszennej
- 110 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- ziarenka 1/2 laski wanilii
- do dekoracji cukier puder lub lukier
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 oC.
Masło z cukrem ucieramy (za pomocą miksera) na puszystą, jasną masę.
Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie skórkę i sok z cytryny.
Mąki łączymy i przesiewamy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy na średnich obrotach.
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy.
Wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-12 min. do lekkiego zrumienienia brzegów.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Na początku ciastka są miękkie, ale kiedy wystygną robią się kruche.
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
3 komentarze
Zrobię, zrobię zaraz sprawdzę czy tylko mąka kukurydziana jest! Czy pchną cytrynowo?
Pachną bardzo i smakują cytrynowo. Można jeszcze udekorować cytrynowym lukrem, żeby było już całkowite szczęście:)
już czuje ten aromat… muszą być pyszne!
pozdrawiam
https://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com