0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najprostszy i najszybszy sos do makaronów jaki robię. Ważne, żeby pomidory były dojrzałe bo od te zależy smak sosu.

 

 

makaron-z-sosem-i-bazylią

 

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 średniej wielkości bardzo dojrzałe pomidory
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sol i pieprz
  • Makaron typu spaghetti

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć makaron i ugotować go al’dente (gotujemy ok. 1 min krócej niż instrukcja na opakowaniu).

Pomidory umyć pokroić na średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Listki bazylii posiekać drobno. Odstawić.

W średniej wielkości garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić czosnek, sól i pieprz, wymieszać smażyć chwilę, mieszając żeby nie przypalić czosnku. Na patelnię wrzucić pomidory, dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia prze ok. 7 min. Większość pomidorów powinny się rozpaść. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić bazylię, zamieszać.

Makaron odcedzić.

Na gorący makaron położyć kilka łyżek sosu pomidorowego, przybrać świeżą bazylią.

Smacznego.

makron-wegetariański

(Visited 1 045 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Letnie desery i ciasta z owocami czekoladą i kremem
next
Konfitura wiśniowa
previous
Letnie desery i ciasta z owocami czekoladą i kremem
next
Konfitura wiśniowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię