Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Najprostszy i najszybszy sos do makaronów jaki robię. Ważne, żeby pomidory były dojrzałe bo od te zależy smak sosu.

     

     

    makaron-z-sosem-i-bazylią

     

    Makaron z sosem pomidorowym

    Składniki dla 1 osoby:

    • 2 średniej wielkości bardzo dojrzałe pomidory
    • 1 garść świeżych listków bazylii
    • 2 średnie ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Sol i pieprz
    • Makaron typu spaghetti

    Sposób przygotowania:

    W dużym garnku zagotować wodę, włożyć makaron i ugotować go al’dente (gotujemy ok. 1 min krócej niż instrukcja na opakowaniu).

    Pomidory umyć pokroić na średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Listki bazylii posiekać drobno. Odstawić.

    W średniej wielkości garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić czosnek, sól i pieprz, wymieszać smażyć chwilę, mieszając żeby nie przypalić czosnku. Na patelnię wrzucić pomidory, dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia prze ok. 7 min. Większość pomidorów powinny się rozpaść. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić bazylię, zamieszać.

    Makaron odcedzić.

    Na gorący makaron położyć kilka łyżek sosu pomidorowego, przybrać świeżą bazylią.

    Smacznego.

    makron-wegetariański

    (Visited 1 481 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Letnie desery i ciasta z owocami czekoladą i kremem
    next
    Konfitura wiśniowa
    previous
    Letnie desery i ciasta z owocami czekoladą i kremem
    next
    Konfitura wiśniowa

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię