Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najprostszy i najszybszy sos do makaronów jaki robię. Ważne, żeby pomidory były dojrzałe bo od te zależy smak sosu.
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki dla 1 osoby:
- 2 średniej wielkości bardzo dojrzałe pomidory
- 1 garść świeżych listków bazylii
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sol i pieprz
- Makaron typu spaghetti
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć makaron i ugotować go al’dente (gotujemy ok. 1 min krócej niż instrukcja na opakowaniu).
Pomidory umyć pokroić na średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Listki bazylii posiekać drobno. Odstawić.
W średniej wielkości garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Na oliwę wrzucić czosnek, sól i pieprz, wymieszać smażyć chwilę, mieszając żeby nie przypalić czosnku. Na patelnię wrzucić pomidory, dokładnie wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia prze ok. 7 min. Większość pomidorów powinny się rozpaść. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić bazylię, zamieszać.
Makaron odcedzić.
Na gorący makaron położyć kilka łyżek sosu pomidorowego, przybrać świeżą bazylią.
Smacznego.