0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Żółte ciasto z kremem czekoladowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żółte ciasto z kremem czekoladowym

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Żółte ciasto jest dla mnie kwintesencją amerykańskich słodyczy, zaraz obok ciastek Oreo i cherry pie czyli tarty z wiśniami i muffinów z jagodami .

Żółte ciasto jest bazą do wszelkich deserów, tortów i muffinów. Czy je lubię, lubię szczerze, chociaż jest słodkie jak kolor patery na którym je położyłam. Jest jak powrót do przeszłości, mój synek jadł je po raz pierwszy i pokochał miłością wielką. Pierwszy kawałek wywołał na buzi Tadzia uczucie błogości, drugi lekkiego zasępienia, przy trzecim stwierdził, że miałam rację i dużo to się tego ciasta nie da zjeść. Jeśli trzy kawałki to nie jest dużo, to już nie wiem ile to jest.

Ciasto ma dość zwartą konsystencję i  naprawdę żółtawy kolor, który podkreśla ciemna, czekoladowa pomada. Można upiec je dzień wcześniej, zimne przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do 2 dni. Ciasto przełożone masą przechowujemy w lodówce a przed podaniem wyjmujemy ok. 10 min wcześniej, żeby polewa była miękka.

Polecam, duży kawał ciasta + szklanka mleka, mmmmmmm pycha 🙂

 

ciasto-przepis

Żółte ciasto z masą czekoladową

Ciasto

Składniki:
  • 2 1/4 szklanki pąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 gr masła bardzo miękkiego
  • 3 jajka (L)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:

Okrągłą tortownicę (22 – 24 cm) posmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.

Suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia) połączyć razem, odstawić.

W misie miksera zmiksować masło na puszystą lekką masę, miksujemy ok. 3 min na średnich obrotach.

Wsypać do masła 1/3 suchych składników, zmiksować. Następnie dodać kolejną 1/3 i ponownie zmiksować, podobnie postąpić z ostatnią częścią, zmiksować tylko do połączenia.
Dodać mleko, olej i jajka zmiksować na najwolniejszych obrotach. Wlać ekstrakt waniliowy (jeśli wcześniej nie dodaliśmy cukru waniliowego). Zmiksować krótko tylko do całkowitego wymieszania składników.

Przelać ciasto do przygotowanej formy.

Piec w gorącym piekarniku prze 35-40 min, po ok. 30 min sprawdzić czy ciasto nie jest upieczone, czas zależy od wysokości formy. Piec do suchego patyczka.

Wyjąć i studzić na kuchennej kratce w tortownicy prze ok. 20 min, następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Maślany krem czekoladowy

Składniki:
  • 200 gr masła bardzo miękkiego
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki dobrego kakao
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej 
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Cukier połączyć z kakao i solą, dokładnie wymieszać.

Masło włożyć do misy miksera i przy pomocy płaskiej końcówki zmiksować je na lekką, jasną masę, na średnich obrotach miksera przez 4 min.

Wsypać cukier z kakao do masła i na najwolniejszych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Wlać kremówkę i ponownie zmiksować (na średnich obrotach) żeby składniki dokładnie się połączyły ok. 2 min.

Przygotowanie ciasta

Zimne ciasto przekroić poziomo na dwie części.

Ta która była górą ciasta położyć na spodzie wyłożyć nieco mniej niż 1/2 kremu, rozsmarować.

Przykryć drugą połową, posmarować pozostałym kremem, dokładnie pokryć wierzch i brzegi ciasta.

Masa jest bardzo łatwa do smarowania, można przy pomocy płaskiego noża uformować na cieście ozdobne ,,nierówności”.

Ciasto odstawić na ok. 1h żeby masa zastygła, zgęstniała i ściemniała.

Przechowywać w lodówce, ale przed podaniem wyjąć ok. 10 min wcześniej. Ciepłe ciasto jest smaczniejsze a masa miękka.

Smacznego.

  • ciasto-kręcone
  • ciasto
(Visited 335 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Konfitura wiśniowa
next
5 blogów na weekend
previous
Konfitura wiśniowa
next
5 blogów na weekend

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię