Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Żółte ciasto jest dla mnie kwintesencją amerykańskich słodyczy, zaraz obok ciastek Oreo i cherry pie czyli tarty z wiśniami i muffinów z jagodami .
Żółte ciasto jest bazą do wszelkich deserów, tortów i muffinów. Czy je lubię, lubię szczerze, chociaż jest słodkie jak kolor patery na którym je położyłam. Jest jak powrót do przeszłości, mój synek jadł je po raz pierwszy i pokochał miłością wielką. Pierwszy kawałek wywołał na buzi Tadzia uczucie błogości, drugi lekkiego zasępienia, przy trzecim stwierdził, że miałam rację i dużo to się tego ciasta nie da zjeść. Jeśli trzy kawałki to nie jest dużo, to już nie wiem ile to jest.
Ciasto ma dość zwartą konsystencję i naprawdę żółtawy kolor, który podkreśla ciemna, czekoladowa pomada. Można upiec je dzień wcześniej, zimne przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do 2 dni. Ciasto przełożone masą przechowujemy w lodówce a przed podaniem wyjmujemy ok. 10 min wcześniej, żeby polewa była miękka.
Polecam, duży kawał ciasta + szklanka mleka, mmmmmmm pycha 🙂
Żółte ciasto z masą czekoladową
Ciasto
- 2 1/4 szklanki pąki pszennej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 gr masła bardzo miękkiego
- 3 jajka (L)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę (22 – 24 cm) posmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.
Suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia) połączyć razem, odstawić.
W misie miksera zmiksować masło na puszystą lekką masę, miksujemy ok. 3 min na średnich obrotach.
Wsypać do masła 1/3 suchych składników, zmiksować. Następnie dodać kolejną 1/3 i ponownie zmiksować, podobnie postąpić z ostatnią częścią, zmiksować tylko do połączenia.
Dodać mleko, olej i jajka zmiksować na najwolniejszych obrotach. Wlać ekstrakt waniliowy (jeśli wcześniej nie dodaliśmy cukru waniliowego). Zmiksować krótko tylko do całkowitego wymieszania składników.
Przelać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w gorącym piekarniku prze 35-40 min, po ok. 30 min sprawdzić czy ciasto nie jest upieczone, czas zależy od wysokości formy. Piec do suchego patyczka.
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce w tortownicy prze ok. 20 min, następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Maślany krem czekoladowy
- 200 gr masła bardzo miękkiego
- 3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki dobrego kakao
- 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cukier połączyć z kakao i solą, dokładnie wymieszać.
Masło włożyć do misy miksera i przy pomocy płaskiej końcówki zmiksować je na lekką, jasną masę, na średnich obrotach miksera przez 4 min.
Wsypać cukier z kakao do masła i na najwolniejszych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Wlać kremówkę i ponownie zmiksować (na średnich obrotach) żeby składniki dokładnie się połączyły ok. 2 min.
Przygotowanie ciasta
Zimne ciasto przekroić poziomo na dwie części.
Ta która była górą ciasta położyć na spodzie wyłożyć nieco mniej niż 1/2 kremu, rozsmarować.
Przykryć drugą połową, posmarować pozostałym kremem, dokładnie pokryć wierzch i brzegi ciasta.
Masa jest bardzo łatwa do smarowania, można przy pomocy płaskiego noża uformować na cieście ozdobne ,,nierówności”.
Ciasto odstawić na ok. 1h żeby masa zastygła, zgęstniała i ściemniała.
Przechowywać w lodówce, ale przed podaniem wyjąć ok. 10 min wcześniej. Ciepłe ciasto jest smaczniejsze a masa miękka.
Smacznego.