Żółte ciasto z kremem czekoladowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żółte ciasto z kremem czekoladowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

    Żółte ciasto jest dla mnie kwintesencją amerykańskich słodyczy, zaraz obok ciastek Oreo i cherry pie czyli tarty z wiśniami i muffinów z jagodami .

    Żółte ciasto jest bazą do wszelkich deserów, tortów i muffinów. Czy je lubię, lubię szczerze, chociaż jest słodkie jak kolor patery na którym je położyłam. Jest jak powrót do przeszłości, mój synek jadł je po raz pierwszy i pokochał miłością wielką. Pierwszy kawałek wywołał na buzi Tadzia uczucie błogości, drugi lekkiego zasępienia, przy trzecim stwierdził, że miałam rację i dużo to się tego ciasta nie da zjeść. Jeśli trzy kawałki to nie jest dużo, to już nie wiem ile to jest.

    Ciasto ma dość zwartą konsystencję i  naprawdę żółtawy kolor, który podkreśla ciemna, czekoladowa pomada. Można upiec je dzień wcześniej, zimne przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do 2 dni. Ciasto przełożone masą przechowujemy w lodówce a przed podaniem wyjmujemy ok. 10 min wcześniej, żeby polewa była miękka.

    Polecam, duży kawał ciasta + szklanka mleka, mmmmmmm pycha 🙂

     

    ciasto-przepis

    Żółte ciasto z masą czekoladową

    Ciasto

    Składniki:
    • 2 1/4 szklanki pąki pszennej
    • 1 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 1/4 szklanki mleka
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 150 gr masła bardzo miękkiego
    • 3 jajka (L)
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczka soli
    Sposób przygotowania:

    Okrągłą tortownicę (22 – 24 cm) posmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.

    Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.

    Suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia) połączyć razem, odstawić.

    W misie miksera zmiksować masło na puszystą lekką masę, miksujemy ok. 3 min na średnich obrotach.

    Wsypać do masła 1/3 suchych składników, zmiksować. Następnie dodać kolejną 1/3 i ponownie zmiksować, podobnie postąpić z ostatnią częścią, zmiksować tylko do połączenia.
    Dodać mleko, olej i jajka zmiksować na najwolniejszych obrotach. Wlać ekstrakt waniliowy (jeśli wcześniej nie dodaliśmy cukru waniliowego). Zmiksować krótko tylko do całkowitego wymieszania składników.

    Przelać ciasto do przygotowanej formy.

    Piec w gorącym piekarniku prze 35-40 min, po ok. 30 min sprawdzić czy ciasto nie jest upieczone, czas zależy od wysokości formy. Piec do suchego patyczka.

    Wyjąć i studzić na kuchennej kratce w tortownicy prze ok. 20 min, następnie wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Maślany krem czekoladowy

    Składniki:
    • 200 gr masła bardzo miękkiego
    • 3 szklanki cukru pudru
    • 1/2 szklanki dobrego kakao
    • 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej 
    • szczypta soli
    Sposób przygotowania:

    Cukier połączyć z kakao i solą, dokładnie wymieszać.

    Masło włożyć do misy miksera i przy pomocy płaskiej końcówki zmiksować je na lekką, jasną masę, na średnich obrotach miksera przez 4 min.

    Wsypać cukier z kakao do masła i na najwolniejszych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Wlać kremówkę i ponownie zmiksować (na średnich obrotach) żeby składniki dokładnie się połączyły ok. 2 min.

    Przygotowanie ciasta

    Zimne ciasto przekroić poziomo na dwie części.

    Ta która była górą ciasta położyć na spodzie wyłożyć nieco mniej niż 1/2 kremu, rozsmarować.

    Przykryć drugą połową, posmarować pozostałym kremem, dokładnie pokryć wierzch i brzegi ciasta.

    Masa jest bardzo łatwa do smarowania, można przy pomocy płaskiego noża uformować na cieście ozdobne ,,nierówności”.

    Ciasto odstawić na ok. 1h żeby masa zastygła, zgęstniała i ściemniała.

    Przechowywać w lodówce, ale przed podaniem wyjąć ok. 10 min wcześniej. Ciepłe ciasto jest smaczniejsze a masa miękka.

    Smacznego.

    • ciasto-kręcone
    • ciasto
    (Visited 458 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Konfitura wiśniowa
    next
    5 blogów na weekend
    previous
    Konfitura wiśniowa
    next
    5 blogów na weekend

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię