0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto bananowe z czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto bananowe z czekoladą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto bananowe, błyskawicznie się je robi. Nie trzeba używać miksera a jedynie łyżki i widelca. Pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Ciasto nie jest zbyt słodkie, bo użyłam gorzkiej czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej. Dopiero lukrowa polewa sprawia, że robi się niezwykle słodkie. Jeśli wolicie, można z niej oczywiście zrezygnować.Smacznego 🙂

Ciasto bananowe z czekoladą i rodzynkami

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko (L)
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej na drobne kawałki
  • 50 gr rodzynek
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Banany rozgnieść widelcem lub wałkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, dokładnie wymieszać przy pomocy kuchennej łopatki lub łyżką.
  2. Wlać roztopione masło i ponownie dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon wymieszać, przesiać.
  4. Mąkę wsypać do bananowej masy i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  5. Na koniec dodać czekoladę i rodzynki, szybko wymieszać.
  6. Przełożyć do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką (u mnie 25cm x 33cm).
  7. Piec w 180 oC przez 45-50 min lub nieco dłużej jeśli pieczemy w formie keksowej (50-60 min). Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Grzałka w piekarniku ustawiona na grzanie ,,góra/dół”.
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
(Visited 457 times, 2 visits today)

Dorota

previous
5 blogów na weekend
next
Ciastka z masła orzechowego
previous
5 blogów na weekend
next
Ciastka z masła orzechowego

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię