Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonały przepis na makaron z bardzo ostrym łososiem. Tym razem użyłam łososia dzikiego, jego kolor jest znacznie delikatniejszy niż kolor łososia atlantyckiego. Ryba nie jest pomarańczowa, a raczej szaro-różowa”. Występuje w naszych sklepach znacznie rzadziej i jest droższą od popularnego łososia Norweskiego, ale warto ją kupić bo jest bardzo smaczna
i mięsista.
Lososia marynujemy krótko w bardzo ostrej marynacie z pasty z papryki chili. Jeśli nie lubimy tak ostrych potraw należy użyć mniej pasty, lub zamienić ją na delikatniejszą pastę
z ostrej papryki i bakłażana. Makaron pełnoziarnisty z ziołami jest dla odmiany bardzo delikatny i równoważy ostroś łososia. Sam makaron pełnoziarnisty jest delikatniejszy w smaku niż klasyczny, polecam wam ten rodzaj makaronu.
To danie można podawać na gorąco jako danie obiadowe, lub na zimno jako makaronową sałatkę z łosiem, doskonałą na lunch.
Wszyscy którzy nie przepadają za rybami, mogą zrobić makaron bez dodatków łososia. Makaron z ziołami jest doskonałym samodzielnym daniem.
Polecam, spróbujcie 🙂
Makaron z łosiem na ostro
Składniki makaronu z łosiem:
- ok. 400 g świeżego dzikiego łososia
na marynatę:
- 1 1/2 łyżki ostrej pasty z papryki chilli (np. Sambal Oelek)
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
do makaronu:
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego Gniazda Wstążki Lubella
- 2 szalotki
- 4 gałązki szczypioru grubego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 limonka
- po 1 garści świeżych liści mięty, kolendry, bazylii
- olej rzepakowy do smażenia
*przygotowanie łososia:
Łososia umyć, jeśli jest ze skórą, odciąć ją ostrym nożem (zdjęcie niżej).
Pokroić na ok. 200 g kawałki.
W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać. Obtoczyć rybę w marynacie, odstawić.
W czasie przygotowywania makaronu usmażyć łososia. Patelnię rozgrzać (u mnie grillowa, ale może być zwykła) ułożyć na niej kawałki ryby, smażyć na dużym ogniu przez 3-4 min (jeśli się przypiecze to dobrze). Posmarować łososia marynatą jeśli zostało jej trochę w misce i przewrócić go na drugą stronę, smażyć teraz już na mniejszym ogniu kolejne 4-5 min, żeby ryba była usmażona.
**przygotowanie makaronu:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odlać i odstawić.
Szalotkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior pokroić w średniej grubości ukośne plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, na gorący wrzucić szalotkę, smażyć mieszając. Kiedy cebulka się lekko przyrumienia dodać czosnek, zamieszać i wrzucić szczypior, wszystko zamieszać
i smażyć na niewielkim ogniu przez 2 min.
Na patelnię włożyć makaron, chwilę smażyć bez mieszania, a następnie wymieszać i podsmażać
2-3 min, żeby makaron był gorący. Zdjąć z ognia, posypać posiekanymi ziołami, wymieszać, skropić sokiem z 1/2 limonki, ponownie wymieszać.
Makaron przełożyć na talerz na wierzch położyć porcję ryby, skropić limonką i podawać.
Smacznego 🙂