• Home
  • Obiad
  • Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym
Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Jesteśmy głodni i to natychmiast!!!!

    Okazało się, że nawet smutek rodziców, którzy wysłali swojego maluszka na obóz Ju-Jitsu przegrywa z głodem. Kiedy autokar z dziećmi zniknął nam z oczu pomyślałam, że przez najbliższe dwa tygodnie niczego nie przełknę, ze smutku i tęsknoty. Po ok. 6 godz. okazało się jednak, że smutek i tęsknota to jedno a głód to całkiem inne uczucie. Nie mieliśmy czasu na skomplikowaną obróbkę łososia, więc po prostu  usmażyłam go na maśle. Zabrakło mi koperku do sosu, więc użyłam drobnego szczypiorku.
    Wszystko było pyszne.

    Polecam jeśli musicie zjeść coś w ekspresowym tempie:)

     

    Łosoś Maślany

    Łosoś smażony na maśle

    Składniki:
    • 400 g filetu z łososia
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki oliwy

    Sposób przygotowania łososia:

    Bardzo ostrym nożem do filetowania odcinamy skórę od ryby.

    Łososia myjemy, wycieramy do sucha. Dzielimy na dwie części (lub więcej)
    Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą.

    Rybę posypujemy z jednej strony solą, pieprzem i ostrą papryką.

    Przyprawioną stroną kładziemy na tłuszcz, przyprawiamy drugą stronę. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy filet (w miejscu przekrojenia) zrobi się jasny. Przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień i pod przykryciem, smażymy jeszcze ok. 5-8 min.

    Podajemy na gorąco z dodatkiem sosu majonezowo-koperkowego (u mnie majonezowo-szczypiorkowy:)

    Sos majonezowy

    • 200 ml. śmietany (12%) lub jogurtu greckiego
    • 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
    • 1 łyżeczka musztardy Dijone
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • Sól i pieprz
    • 1/2 dużego pęczka koperku lub szczypiorku drobno posiekanego
    Sposób przygotowania sosu majonezowego:

    Wszystkie składniki sosu łączymy w szklanym naczyniu, dokładnie mieszamy.

    Znakomity dodatek do łososia lub pieczonych ziemniaków.
    Smacznego:)
    Łosoś Smażony na Maśle

     

     

    Więcej przepisów na dania z ŁOSOSIEM znajdziecie tutaj: 

    Pieczony Łosoś

     

     

     

    (Visited 17 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sałatka Caprese
    next
    Sałata z polędwicą w rozmarynie
    previous
    Sałatka Caprese
    next
    Sałata z polędwicą w rozmarynie

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię