Jesteśmy głodni i to natychmiast!!!!
Okazało się, że nawet smutek rodziców, którzy wysłali swojego maluszka na obóz Ju-Jitsu przegrywa z głodem. Kiedy autokar z dziećmi zniknął nam z oczu pomyślałam, że przez najbliższe dwa tygodnie niczego nie przełknę, ze smutku i tęsknoty. Po ok. 6 godz. okazało się jednak, że smutek i tęsknota to jedno a głód to całkiem inne uczucie. Nie mieliśmy czasu na skomplikowaną obróbkę łososia, więc po prostu usmażyłam go na maśle. Zabrakło mi koperku do sosu, więc użyłam drobnego szczypiorku.
Wszystko było pyszne.
Polecam jeśli musicie zjeść coś w ekspresowym tempie:)
Łosoś smażony na maśle
- 400 g filetu z łososia
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oliwy
Sposób przygotowania łososia:
Bardzo ostrym nożem do filetowania odcinamy skórę od ryby.
Łososia myjemy, wycieramy do sucha. Dzielimy na dwie części (lub więcej)
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą.
Rybę posypujemy z jednej strony solą, pieprzem i ostrą papryką.
Przyprawioną stroną kładziemy na tłuszcz, przyprawiamy drugą stronę. Przykrywamy i smażymy do momentu kiedy filet (w miejscu przekrojenia) zrobi się jasny. Przekładamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień i pod przykryciem, smażymy jeszcze ok. 5-8 min.
Podajemy na gorąco z dodatkiem sosu majonezowo-koperkowego (u mnie majonezowo-szczypiorkowy:)
Sos majonezowy
- 200 ml. śmietany (12%) lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- 1 łyżeczka musztardy Dijone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz
- 1/2 dużego pęczka koperku lub szczypiorku drobno posiekanego
Sposób przygotowania sosu majonezowego:
Wszystkie składniki sosu łączymy w szklanym naczyniu, dokładnie mieszamy.
Więcej przepisów na dania z ŁOSOSIEM znajdziecie tutaj:
4 komentarze
Bardzo mi się podoba Twoja propozycja i chętnie skorzystam z tego przepisu 🙂
Przypomnial mi sie pewien dowcip ze szczypiorkiem i koperkiem 🙂
A losos wyglada bardzo apetycznie.
uwaga, z tego wynika,że tęsknota może być groźna…
Baaaardzo groźna, zwłaszcza dla figury:)