• Home
  • Grill
  • Grillowana pierś z kurczaka na ostro
Grillowana pierś z kurczaka na ostro

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Grillowana pierś z kurczaka na ostro

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Lato to dla wielu z nas, czas kiedy dokładniej niż zwykle liczymy kalorie. Ten kurczak nie dostarczy ich wiele. Podany z sałatą, lub warzywami gotowanymi na parze, będzie pysznym i lekkim daniem na lunch lub obiad.

    Polecam:)

    1-zd1

    Kurczak z grilla

    Składniki dla 2 osób:

    • 1 pierś z kurczaka bez skóry
    • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 garść świeżych listków bazylii drobno posiekanych
    • 1 duży ząbek czosnku, pokrojony na cieniutkie płatki
    • 2 szczypty płatków chili lub jedna, mała, sucha, papryczka roztarta w palcach (razem z pestkami)
    • Skórka otarta z 1/2 cytryny
    • Sól i pieprz
    • Kilka gałązek pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania:

    1. Pierś umyć, dokładnie oczyścić z tłuszczu. Przekroić na pół, odciąć polędwiczki.
    2. Mięso położyć na desce, przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić cienko.
    3. Polędwiczki rozbić bardzo delikatnie.
    4. W szklanym naczyniu połączyć oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
    5. Mięso obtoczyć w marynacie, przykryć folią i odstawić na min. 30 min, lub na całą noc.
    6. Rozgrzać grill lub patelnię grillową.
    7. Mięso wyjąć z marynaty, wyłowić wszystkie przyprawy i położyć na mięso.
    8. Piersi układać na grillu i piec po kilka minut z każdej strony.
    9. Gałązki pomidorów koktajlowych położyć na ruszcie pod koniec pieczenia mięsa, pozostawić bez obracania.

    Można podać na gorąco ze świeżą bagietką.

    Letni lunch do pracy:
    Wystarczy mix sałat z sosem z musztardy Dijon, kurczak pokrojony w cienkie plastry i Lekki lunch gotowy:)

    marynata
    kurczak-w-marynacie

    Sos z musztardy Dijone

    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • Sól i pieprz
    • Kilka kropli przyprawy ,,Maggi” (uwierzcie, robi różnicę)
    1. Do słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsać.
    2. Sos jest gotowy, możemy zużyć go od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

    Smacznego!

     

    bbbbb-blisko

     

     

     

     

    (Visited 1 554 times, 1 visits today)

    Dorota

    Łosoś Maślany
    previous
    Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym
    next
    Drożdżówki z malinami – wspólne pieczenie
    Łosoś Maślany
    previous
    Łosoś smażony na maśle z sosem szczypiorkowym
    next
    Drożdżówki z malinami – wspólne pieczenie

    5 komentarzy Ukryj

    grillowane piersi kurczaka to mój ulubiony sposób na kuraka. Polewam go sosikiem dopiero na talerzu, aby podczas pieczenia na patelni grillowej nie dymił, ale jak się robi na grillu na zewnątrz, to chyba nie ma większego znaczenia.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    Fajny sposób na patelnię bo rzeczywiście oliwa bardzo szybko się pali, na grillu węglowym nie ma to większego znaczenia, no może zapach, którym się przechodzi do szpiku kości lekko może męczyć:)

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię