Kurczak Pieczony w Ziołowym Maśle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Pieczony w Ziołowym Maśle

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszny kurczak, faszerowany cytryną i czerwoną cebulą. Marynowany w maśle z dodatkiem przypraw i ziół. Idealne danie na wiosenny obiad. Można również tak przygotowanego kurczaka upiec na grillu.

Polecam:)

 


Kurczak w Maśle Ziołowym

Składniki:
  • 1 kurczak
  • ok. 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ostrej)
  • 1/2 łyżeczki świeżo, mielonego pieprzu
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 cytryny (pokrojonej na 34 kawałki)
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć.

Do środka włożyć, cytrynę, cebulę i czosnek. Związać nogi.

Rozmaryn i tymianek posiekać drobno (bez łodyżek, te wyrzucić)

W szklanym naczyniu rozpuścić masło, dodać do niego przyprawy i posiekany tymianek z rozmarynem. Wymieszać, powinna powstać gęsta pasta.

Pastą natrzeć dokładnie kurczaka ze wszystkich stron. Ułożyć w szklanym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 180 oC.

Kurczaka ułożyć w brytfannie z kratką.

Wstawić do piekarnika. Na dno brytfanny wlać ok. 1/2 szklanki wrzątku.

Piec ok. 1h. Uważać, aby cały czas na dnie była woda, jeśli wyparuje, dolać.

Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min. Następnie kroić nożycami kuchennymi lub ostrym nożem.

Pysznym dodatkiem będą warzywa pieczone z oliwą i rozmarynem.

Smacznego!!!

Tak upieczony kurczak, jest niezwykle aromatyczny

 

 

Dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa z rozmarynem

 

(Visited 285 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pączki Hiszpańskie – Oponki film jak je zrobić
next
Gęsta Zupa Gulaszowa – domowy przepis
previous
Pączki Hiszpańskie – Oponki film jak je zrobić
next
Gęsta Zupa Gulaszowa – domowy przepis

5 komentarzy Ukryj

Można upiec go wkładając na słoik z wodą, a słoik postawić w brytwance, żeby tłuszcz spływał do naczynia. Chodzi o to, żeby w trakcie pieczenia w piekarniku było dużo wilgoci, bo wtedy kurczak będzie soczysty, nie może jednak leżeć w płynie.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię