Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny kurczak, faszerowany cytryną i czerwoną cebulą. Marynowany w maśle z dodatkiem przypraw i ziół. Idealne danie na wiosenny obiad. Można również tak przygotowanego kurczaka upiec na grillu.
Polecam:)
Kurczak w Maśle Ziołowym
Składniki:
- 1 kurczak
- ok. 40 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub ostrej)
- 1/2 łyżeczki świeżo, mielonego pieprzu
- 1 duża gałązka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 cytryny (pokrojonej na 34 kawałki)
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Kurczaka umyć, osuszyć.
Do środka włożyć, cytrynę, cebulę i czosnek. Związać nogi.
Rozmaryn i tymianek posiekać drobno (bez łodyżek, te wyrzucić)
W szklanym naczyniu rozpuścić masło, dodać do niego przyprawy i posiekany tymianek z rozmarynem. Wymieszać, powinna powstać gęsta pasta.
Pastą natrzeć dokładnie kurczaka ze wszystkich stron. Ułożyć w szklanym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180 oC.
Kurczaka ułożyć w brytfannie z kratką.
Wstawić do piekarnika. Na dno brytfanny wlać ok. 1/2 szklanki wrzątku.
Piec ok. 1h. Uważać, aby cały czas na dnie była woda, jeśli wyparuje, dolać.
Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min. Następnie kroić nożycami kuchennymi lub ostrym nożem.
Pysznym dodatkiem będą warzywa pieczone z oliwą i rozmarynem.
Smacznego!!!
![]() |
Tak upieczony kurczak, jest niezwykle aromatyczny |
![]() |
Dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa z rozmarynem |
5 komentarzy Ukryj
Pycha!
O mamusiu, to musi być cudowne jedzonko 🙂
Kurczak baaardzo aromatyczny!!!!! Pychotka
Nie mam brytfanny z kratką. W jakim innym naczyniu moge umieścić kurczaka by dobrze się upiekl?
Można upiec go wkładając na słoik z wodą, a słoik postawić w brytwance, żeby tłuszcz spływał do naczynia. Chodzi o to, żeby w trakcie pieczenia w piekarniku było dużo wilgoci, bo wtedy kurczak będzie soczysty, nie może jednak leżeć w płynie.