Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto jest dokładnie takie jak być powinno, cudownie czekoladowe, wilgotne, ciągnące. Po prostu Brownie Idealne. Robi się je błyskawicznie i przyznać trzeba, że znika równie błyskawicznie, bo jest naprawdę pyszne.
Ciasto piekę z grzałkami nastawionymi góra/dół dzięki czemu brownie nie wysycha i jest w środku wilgotne. Jeśli w czasie pieczenia wasze ciasto zacznie się zbyt szybko przypiekać na brzegach, po ok. 15 min można je przykryć folią aluminiową i tak piec przez ostanie minuty.
Bardzo polecam, przygotowanie i upieczenie tego Brownie zajęło mi 30 min., a to naprawdę chwila jak na ciasto, to idealny przepis dla stawiających pierwsze kroki w kuchni, lub tych, którzy boją się piec ciasta 🙂

Brownie Idealne
Składniki:
- 2 jajka (L)
- 1 i 1/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/4 szkl. kakao
- szczypta soli
- kilka kropli zapachu waniliowego
- 1/2 szkl. masła rozpuszczonego i przestudzonego (ok. 115 g)
ponadto:
- płatki migdałów
- cukier puder
Sposób przygotowania brownie:
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Formę do pieczenia okrągłą 20 cm. lub kwadratową 20 x 20 cm. posmarować masłem i oprószyć kakao. Odstawić.
W dużej misce umieścić cukier i jajka, zmiksować na puszystą jasną masę.
Mąkę, kakao i sól, przesiać do masy jajecznej wymieszać. Następnie wlać masło i dodać zapach, wymieszać dokładnie. Powstanie gęste, ciemne ciasto.
Ciasto przełożyć do foremki, wygładzić.
Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Wyjąć i studzić na kuchennej kratce w foremce.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami.
Smacznego 🙂