• Home
  • Dieta
  • Kurczak grillowany ze szpinakiem i pieczarkami
Kurczak grillowany ze szpinakiem i pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak grillowany ze szpinakiem i pieczarkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Lekkie wiosenne danie odpowiednie na ciepły lunch lub kolację.

    Teraz kiedy wielu z nas z zaangażowaniem liczymy każdą zjadaną kalorię, ten kurczak z pewnością nie dostarczy ich zbyt wielu. Danie jest sycące, ale nie ciężkie. Warzywa możemy przygotować dzień wcześniej i przed podanie jedynie podgrzać przez kilka minut. Nie gotujmy ich długo, bo szpinak straci intensywny kolor i zrobi się miękki. Gotowany krótko, zachowuje świeżość i smak.

    Polecam 🙂

     

    kurczak, kurczak przepisy, kurczak z grilla, kurczak z grilla przepisy, grill, grill przepisy, grillowany kurczak, dieta , lekkie dania, lekkie dania z kurczaka

     

    Grillowany kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

    Składniki dla 2 osób:

    • 1 pierś z kurczaka (średniej wielkości)
    • 200 g pieczarek
    • 1 średnia cebula
    • 300 g świeżego szpinaku 
    Na marynatę do kurczaka:
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny 
    • Oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania:

    Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu. Odciąć polędwiczki jeśli są.  Przykryć folią spożywczą i lekko rozklepać.

    Szpinak umyć, odwirować, żeby był maksymalnie suchy. Odstawić.

    Przygotować marynatę:

    W średniej misce wymieszać 3 łyżki oliwy z pozostałymi składnikami marynaty, czosnek posiekać
    w cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać.

    Kurczaka dokładnie pokryć marynatą, odstawić na 1 godz. można również zostawić na noc.

    Rozgrzać grill, patelnię grillową lub zwykłą patelnię.

    Na patelnie (zwykłą i grillową) wlać 1 łyżkę oliwy. Smażyć kurczaka po 3-4 min z każdej strony. Powinien być przyrumieniony.

    Szpinak z pieczarkami:

    Pieczarki umyć, młode pokroić w cienkie plasterki, starsze grzyby oczyścić zdejmując skórkę
    z kapeluszy i również pokroić.
    Cebulę obrać i posiekać w cienkie półplasterki.
    Czosnek posiekać w cieniutkie plasterki.

    W średnim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić cebulę i chwilę smażyć mieszając, następnie dodać pieczarki, zamieszać. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Smażyć na dużym ogniu bez przykrycia. Pieczarki powinny puścić sok.
    Mieszać od czasu do czasu, aż do chwili kiedy cały sok wyparuje, a grzyby lekko się przyrumienią.

    Do pieczarek wrzucić liście szpinaku (będzie ich dużo, ale w miarę gotowania zmiękną i zmniejszą objętość). Posolić ok. 1/2 łyżeczki soli i oprószyć pieprzem, wymieszać, przykryć na ok.1 min. żeby szpinak zmiękł.

    Odkryć garnek i lekko zamieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 2-3 min. Wyłączyć gaz.

    Na talerzu ułożyć kawałek gorącego kurczaka a na wierzch każdego położyć połowę pieczarek ze szpinakiem.

    Podawać gorące.

    Smacznego.

    • kurczak-z-grilla
    • kurczak
    • kurczak-przepisy
    (Visited 1 054 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Batoniki czekoladowo-kokosowe bez pieczenia
    Ciasto z Białek
    next
    Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu
    previous
    Batoniki czekoladowo-kokosowe bez pieczenia
    Ciasto z Białek
    next
    Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię