• Home
  • Dieta
  • Kurczak grillowany ze szpinakiem i pieczarkami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kurczak grillowany ze szpinakiem i pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak grillowany ze szpinakiem i pieczarkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lekkie wiosenne danie odpowiednie na ciepły lunch lub kolację.

Teraz kiedy wielu z nas z zaangażowaniem liczymy każdą zjadaną kalorię, ten kurczak z pewnością nie dostarczy ich zbyt wielu. Danie jest sycące, ale nie ciężkie. Warzywa możemy przygotować dzień wcześniej i przed podanie jedynie podgrzać przez kilka minut. Nie gotujmy ich długo, bo szpinak straci intensywny kolor i zrobi się miękki. Gotowany krótko, zachowuje świeżość i smak.

Polecam 🙂

 

[mp_image id=”5994″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Grillowany kurczak ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki dla 2 osób:

  • 1 pierś z kurczaka (średniej wielkości)
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 300 g świeżego szpinaku 
Na marynatę do kurczaka:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu. Odciąć polędwiczki jeśli są.  Przykryć folią spożywczą i lekko rozklepać.

Szpinak umyć, odwirować, żeby był maksymalnie suchy. Odstawić.

Przygotować marynatę:

W średniej misce wymieszać 3 łyżki oliwy z pozostałymi składnikami marynaty, czosnek posiekać
w cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać.

Kurczaka dokładnie pokryć marynatą, odstawić na 1 godz. można również zostawić na noc.

Rozgrzać grill, patelnię grillową lub zwykłą patelnię.

Na patelnie (zwykłą i grillową) wlać 1 łyżkę oliwy. Smażyć kurczaka po 3-4 min z każdej strony. Powinien być przyrumieniony.

Szpinak z pieczarkami:

Pieczarki umyć, młode pokroić w cienkie plasterki, starsze grzyby oczyścić zdejmując skórkę
z kapeluszy i również pokroić.
Cebulę obrać i posiekać w cienkie półplasterki.
Czosnek posiekać w cieniutkie plasterki.

W średnim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić cebulę i chwilę smażyć mieszając, następnie dodać pieczarki, zamieszać. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Smażyć na dużym ogniu bez przykrycia. Pieczarki powinny puścić sok.
Mieszać od czasu do czasu, aż do chwili kiedy cały sok wyparuje, a grzyby lekko się przyrumienią.

Do pieczarek wrzucić liście szpinaku (będzie ich dużo, ale w miarę gotowania zmiękną i zmniejszą objętość). Posolić ok. 1/2 łyżeczki soli i oprószyć pieprzem, wymieszać, przykryć na ok.1 min. żeby szpinak zmiękł.

Odkryć garnek i lekko zamieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 2-3 min. Wyłączyć gaz.

Na talerzu ułożyć kawałek gorącego kurczaka a na wierzch każdego położyć połowę pieczarek ze szpinakiem.

Podawać gorące.

Smacznego.

[mp_image_slider ids=”5996,5997,5998″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

(Visited 730 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Batoniki czekoladowo-kokosowe bez pieczenia
Ciasto z Białek
next
Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu
previous
Batoniki czekoladowo-kokosowe bez pieczenia
Ciasto z Białek
next
Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię