Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lekkie wiosenne danie odpowiednie na ciepły lunch lub kolację.
Teraz kiedy wielu z nas z zaangażowaniem liczymy każdą zjadaną kalorię, ten kurczak z pewnością nie dostarczy ich zbyt wielu. Danie jest sycące, ale nie ciężkie. Warzywa możemy przygotować dzień wcześniej i przed podanie jedynie podgrzać przez kilka minut. Nie gotujmy ich długo, bo szpinak straci intensywny kolor i zrobi się miękki. Gotowany krótko, zachowuje świeżość i smak.
Polecam 🙂

Grillowany kurczak ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki dla 2 osób:
- 1 pierś z kurczaka (średniej wielkości)
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 300 g świeżego szpinaku
Na marynatę do kurczaka:
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu. Odciąć polędwiczki jeśli są. Przykryć folią spożywczą i lekko rozklepać.
Szpinak umyć, odwirować, żeby był maksymalnie suchy. Odstawić.
Przygotować marynatę:
W średniej misce wymieszać 3 łyżki oliwy z pozostałymi składnikami marynaty, czosnek posiekać
w cienkie plasterki. Dokładnie wymieszać.
Kurczaka dokładnie pokryć marynatą, odstawić na 1 godz. można również zostawić na noc.
Rozgrzać grill, patelnię grillową lub zwykłą patelnię.
Na patelnie (zwykłą i grillową) wlać 1 łyżkę oliwy. Smażyć kurczaka po 3-4 min z każdej strony. Powinien być przyrumieniony.
Szpinak z pieczarkami:
Pieczarki umyć, młode pokroić w cienkie plasterki, starsze grzyby oczyścić zdejmując skórkę
z kapeluszy i również pokroić.
Cebulę obrać i posiekać w cienkie półplasterki.
Czosnek posiekać w cieniutkie plasterki.
W średnim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić cebulę i chwilę smażyć mieszając, następnie dodać pieczarki, zamieszać. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Smażyć na dużym ogniu bez przykrycia. Pieczarki powinny puścić sok.
Mieszać od czasu do czasu, aż do chwili kiedy cały sok wyparuje, a grzyby lekko się przyrumienią.
Do pieczarek wrzucić liście szpinaku (będzie ich dużo, ale w miarę gotowania zmiękną i zmniejszą objętość). Posolić ok. 1/2 łyżeczki soli i oprószyć pieprzem, wymieszać, przykryć na ok.1 min. żeby szpinak zmiękł.
Odkryć garnek i lekko zamieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 2-3 min. Wyłączyć gaz.
Na talerzu ułożyć kawałek gorącego kurczaka a na wierzch każdego położyć połowę pieczarek ze szpinakiem.
Podawać gorące.
Smacznego.