Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Rozgrzewająca i sycąca zupa kremowa z kurczakiem i ryżem.
Do jej przygotowania użyjcie trzykolorowego ryżu lub takiego z przewagą ryżu dzikiego. Nie tylko ładnie wygląda, ale ryż dziki jest znacznie zdrowszy niż biały.
Duża ilość warzyw i kremowa konsystencja sprawią, że talerz takiej zupy, wystarczy za cały lunch.
Jest to idealne danie na zimowy dzień. Możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub w podróż.
Rozgrzeje Was i wystarczy za cały posiłek 🙂

Kremowa zupa z kurczaka z ryżem
Składniki:
- 1 filet z kurczaka (połowa piersi)
- 1,5 łyżki masła
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/3 selera (średniego)
- por mały lub pół dużego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki tymianku suchego
- 1/4 łyżeczki majeranku otartego
- 1/4 łyżeczki suszonej szałwi
- Sól i pieprz (6 ziarenek)
- ok. 1,5 l. bulionu z kury lub wody.
- 1/2 szklanki suchego ryżu kolorowego ( u mnie trzykolorowy Podravki)
Na zasmażkę:
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka (2%)
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z opisem na pudełku (ja gotuję 1/2 szklanki ryżu w 1 i 1/4 szklanki słonej wody przez 15 min)
Warzywa umyć, obrać pokroić w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozpuścić masło (1,5 łyżki) wrzucić pokrojonego pora, zamieszać smażyć przez chwilę. Następnie wrzucić pozostałe warzywa (marchewka, pietruszka, selera) i zioła, mieszać i smażyć na dużym ogniu przez ok 3 min. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, zamieszać i smażyć jeszcze ok. 30 sek.
Wlać wodę lub bulion z kurczaka, wrzucić ziarna pieprzu, zamieszać, spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą. Włożyć pierś z kurczaka w całości. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć garnek
i gotować przez ok. 15 – 20 min (zależy od wielkości piersi). Jeśli płyn nie przykrył kurczaka całkowicie w połowie gotowania należy go przekręcić, aby ugotował się równo.
Ugotowaną pierś wyjąć z zupy i odłożyć do lekkiego przestygnięcia. Kiedy nie będzie bardzo gorąca porwać ją palcami na kawałki. Ponownie wrzuci do garnka z zupą.
W niewielkim garnuszku roztopić 2 łyżki masła, wsypać mąkę i dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki (najlepiej rózgą kuchenną). Zmniejszyć płomień i na małym ogniu smażyć przez ok. 2 min.
Zwiększyć ogień pod garnkiem i zalać mąkę 1/2 szklanki mleka, zamieszać dokładnie kiedy zgęstnieje dodać pozostałe mleko i mieszać gotując na małym ogniu przez ok. 1 min. Powstanie gęstawa masa.
Wlać ją do gotującej się delikatnie zupy, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 5 min.
Na koniec wrzucić ryż, wymieszać, pozostawić na 2-3 min.
Podawać gorącą posypaną koperkiem.
Smacznego.