0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Konfitura z Pigwy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Konfitura z Pigwy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonały i łatwy przepis na konfiturę z pigwy. Pigwa to jeden z moich ukochanych jesiennych owoców. Konfitura jest pyszna, kwaśna i doskonała do wypieków. Można przełożyć nią świąteczne pierniki, można dodać do herbaty zamiast miodu czy cukru i cytryny.

Pigwa znakomicie smakuje w towarzystwie imbiru.

Wystarczy szklanka wrzątku, 2 łyżki konfitury z pigwy, kilka plasterków imbiru i rozgrzewający napój na jesienne wieczory mamy gotowy. Idealny na przeziębienia i obniżoną odporność. Polecam 🙂

 

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”16888″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,25,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Konfitura z Pigwy

Składniki:

1,3 kg owoców pigwy

3/4 kg. cukru

Sposób przygotowania konfitury:

Pigwę umyć.

Owoce oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na pół i małą łyżeczką usuwać pestki,
nie obierać ze skórki.

Pokroić w cienkie plasterki, najszybciej i najłatwiej zrobimy to w malakserze.

W dużym słoju lub w szklanej misce łączymy owoce z cukrem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. W tym czasie pigwa puści sok.

Owoce razem z sokiem przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, na małym ogniu, mieszamy od czau do czau.

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”16890,16891,16892″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

(Visited 2 033 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna
next
Rozgrzewająca Herbata Imbirowa z Pigwą i Miodem
previous
Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna
next
Rozgrzewająca Herbata Imbirowa z Pigwą i Miodem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię