Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonały i łatwy przepis na konfiturę z pigwy. Pigwa to jeden z moich ukochanych jesiennych owoców. Konfitura jest pyszna, kwaśna i doskonała do wypieków. Można przełożyć nią świąteczne pierniki, można dodać do herbaty zamiast miodu czy cukru i cytryny.
Pigwa znakomicie smakuje w towarzystwie imbiru.
Wystarczy szklanka wrzątku, 2 łyżki konfitury z pigwy, kilka plasterków imbiru i rozgrzewający napój na jesienne wieczory mamy gotowy. Idealny na przeziębienia i obniżoną odporność. Polecam 🙂
Konfitura z Pigwy
Składniki:
1,3 kg owoców pigwy
3/4 kg. cukru
Sposób przygotowania konfitury:
Pigwę umyć.
Owoce oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na pół i małą łyżeczką usuwać pestki,
nie obierać ze skórki.
Pokroić w cienkie plasterki, najszybciej i najłatwiej zrobimy to w malakserze.
W dużym słoju lub w szklanej misce łączymy owoce z cukrem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. W tym czasie pigwa puści sok.
Owoce razem z sokiem przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, na małym ogniu, mieszamy od czau do czau.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego 🙂