Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jesienny wieczór, kojarzy mi się z zapachem cynamonu i pomarańczowym kolorem dyni, dlatego proponuję Wam przepis na cudownie, aromatyczną kawę z cynamonowym karmelem. Kolejny raz do przepisu użyłam kawy Inki, żeby można ją było wypić o każdej porze dnia. A jako, że to Inka to można ją również podać dzieciom i mieć miły rodzinny wieczór przy kawie.
Do przygotowania karmelu użyłam oleju kokosowego, a nie jak zwykle masła. Karmel będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do kaw, ale i do ciast z jabłkami.
Tym razem użyłam klasycznej, czerwonej kawy Inki i zrobiłam dość mocny napar, dzięki temu napój jest naprawdę aromatyczny. Polecam 🙂
Kawa z Cynamonowym Karmelem
Składniki na cynamonowy karmel:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki mleka skondensowanego słodkiego lub śmietany kremówki
Sposób przygotowania karmelu:
Cukier i olej kokosowy umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszać najlepiej kuchenną rózgą do chwili kiedy olej się rozpuści i połączy z cukrem. Zmniejszyć płomień do minimum i wlać mleko skondensowane, wymieszać, wsypać cynamon, wymieszać i gotować przez 3 min. Mieszać.
Karmel powinien przypominać luźną śmietanę.
Zdjąć z ognia i odstawić. Ja przykrywam garnuszek.
W międzyczasie przygotwać kawę.
Przygotowanie kawy:
- 3 szklanki mleka (2%)
- 3-4 łyżki Kawy Inki
- 1 szklanka mleka do spienienia.
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować (uważać, żeby nie uciekło z garnka 😉 ). Do gorącego mleka wsypać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.
Przygotowanie kawy z karmelem:
Do wysokich szklanek wlać po 1-2 łyżki karmelu, zalać gorącą kawą, na wierzchu położyć 2-3 łyżki mocno spienionego mleka i polać odrobiną karmelu.
Kawę podawać gorącą. Smacznego 🙂