• Home
  • Napoje
  • Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna
Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Jesienny wieczór, kojarzy mi się z zapachem cynamonu i pomarańczowym kolorem dyni, dlatego proponuję Wam przepis na cudownie, aromatyczną kawę z cynamonowym karmelem. Kolejny raz do przepisu użyłam kawy Inki, żeby można ją było wypić o każdej porze dnia. A jako, że to Inka to można ją również podać dzieciom i mieć miły rodzinny wieczór przy kawie.

    Do przygotowania karmelu użyłam oleju kokosowego, a nie jak zwykle masła. Karmel będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do kaw, ale i do ciast z jabłkami.

    Tym razem użyłam klasycznej, czerwonej kawy Inki i zrobiłam dość mocny napar, dzięki temu napój jest naprawdę aromatyczny. Polecam 🙂

     

    kawa-inka

    Kawa z Cynamonowym Karmelem

    Składniki na cynamonowy karmel:

    • 1 szklanka cukru brązowego
    • 2-3 łyżki oleju kokosowego
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 2/3 szklanki mleka skondensowanego słodkiego lub śmietany kremówki
    Sposób przygotowania karmelu:

    Cukier i olej kokosowy umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszać najlepiej kuchenną rózgą do chwili kiedy olej się rozpuści i połączy z cukrem. Zmniejszyć płomień do minimum i wlać mleko skondensowane, wymieszać, wsypać cynamon, wymieszać i gotować przez 3 min. Mieszać.

    Karmel powinien przypominać luźną śmietanę.

    Zdjąć z ognia i odstawić. Ja przykrywam garnuszek.

    W międzyczasie przygotwać kawę.

    karmel-cynamonowy

    Przygotowanie kawy:

    • 3 szklanki mleka (2%)
    • 3-4 łyżki Kawy Inki
    • 1 szklanka mleka do spienienia.
    Sposób przygotowania:

    Mleko zagotować (uważać, żeby nie uciekło z garnka 😉 ). Do gorącego mleka wsypać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.

    kawa-inka-1

    Przygotowanie kawy z karmelem:

    Do wysokich szklanek wlać po 1-2 łyżki karmelu, zalać gorącą kawą, na wierzchu położyć  2-3 łyżki mocno spienionego mleka i polać odrobiną karmelu.

    Kawę podawać gorącą. Smacznego 🙂

    kawa-inka-2
    • przepisy
    • kawa
    • kawa-inka-przepisy
    (Visited 736 times, 1 visits today)

    Dorota

    Co na Obiad – pomysły i przepisy
    previous
    Weekendowe Menu cz. 20 – Wśród Czerwonych Jesiennych Liści
    Konfitura z Pigwy
    next
    Konfitura z Pigwy
    Co na Obiad – pomysły i przepisy
    previous
    Weekendowe Menu cz. 20 – Wśród Czerwonych Jesiennych Liści
    Konfitura z Pigwy
    next
    Konfitura z Pigwy

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »