• Home
  • Napoje
  • Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna
0 0
Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kawa z Cynamonowym Karmelem – jesiennie Aromatyczna

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jesienny wieczór, kojarzy mi się z zapachem cynamonu i pomarańczowym kolorem dyni, dlatego proponuję Wam przepis na cudownie, aromatyczną kawę z cynamonowym karmelem. Kolejny raz do przepisu użyłam kawy Inki, żeby można ją było wypić o każdej porze dnia. A jako, że to Inka to można ją również podać dzieciom i mieć miły rodzinny wieczór przy kawie.

Do przygotowania karmelu użyłam oleju kokosowego, a nie jak zwykle masła. Karmel będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do kaw, ale i do ciast z jabłkami.

Tym razem użyłam klasycznej, czerwonej kawy Inki i zrobiłam dość mocny napar, dzięki temu napój jest naprawdę aromatyczny. Polecam 🙂

 

kawa-inka

Kawa z Cynamonowym Karmelem

Składniki na cynamonowy karmel:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka skondensowanego słodkiego lub śmietany kremówki
Sposób przygotowania karmelu:

Cukier i olej kokosowy umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszać najlepiej kuchenną rózgą do chwili kiedy olej się rozpuści i połączy z cukrem. Zmniejszyć płomień do minimum i wlać mleko skondensowane, wymieszać, wsypać cynamon, wymieszać i gotować przez 3 min. Mieszać.

Karmel powinien przypominać luźną śmietanę.

Zdjąć z ognia i odstawić. Ja przykrywam garnuszek.

W międzyczasie przygotwać kawę.

karmel-cynamonowy

Przygotowanie kawy:

  • 3 szklanki mleka (2%)
  • 3-4 łyżki Kawy Inki
  • 1 szklanka mleka do spienienia.
Sposób przygotowania:

Mleko zagotować (uważać, żeby nie uciekło z garnka 😉 ). Do gorącego mleka wsypać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.

kawa-inka-1

Przygotowanie kawy z karmelem:

Do wysokich szklanek wlać po 1-2 łyżki karmelu, zalać gorącą kawą, na wierzchu położyć  2-3 łyżki mocno spienionego mleka i polać odrobiną karmelu.

Kawę podawać gorącą. Smacznego 🙂

kawa-inka-2
  • przepisy
  • kawa
  • kawa-inka-przepisy
(Visited 1 153 times, 1 visits today)

Dorota

Co na Obiad – pomysły i przepisy
previous
Weekendowe Menu cz. 20 – Wśród Czerwonych Jesiennych Liści
Konfitura z Pigwy
next
Konfitura z Pigwy
Co na Obiad – pomysły i przepisy
previous
Weekendowe Menu cz. 20 – Wśród Czerwonych Jesiennych Liści
Konfitura z Pigwy
next
Konfitura z Pigwy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »