Klopsiki w młodej kapuście – smak tradycji w nowoczesnym wydaniu
Delikatne, mięciutkie klopsiki z szynki lub indyka w pachnącej koperkiem młodej kapuście. To przepis na obiad idealny. Przekonajcie się sami.
Czy macie już dość codziennego biegu i tęsknicie za domowym obiadem, który rozgrzeje serce i… zaoszczędzi czas? Dziś zabieram was w kulinarną podróż, gdzie klasyka łączy się z praktycznością! Na tapet trafiają klopsiki w młodej kapuście – danie, które pokochacie za jego uniwersalność, wyrazisty smak i… mnóstwo oszczędzonych godzin w tygodniu!
Młoda kapusta to prawdziwa gwiazda wiosennego sezonu możemy się nią cieszyć od maja do lipca!.
Delikatna, soczysta i pełna witamin, idealnie komponuje się z mięsnym farszem, tworząc danie lekkie, a zarazem sycące. To właśnie w tym okresie warto wykorzystać jej świeżość, by podkreślić charakter polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie.
A teraz najlepsze – klopsiki w młodej kapuście. Jest to nie tylko smak dzieciństwa, ale też przepis na sukces każdej zapracowanej osoby! Przygotujesz je w weekend, a potem… odgrzejesz w 15 minut po pracy i domowy, zdrowy obiad gotowy. Jeśli je zamrozisz na „czarną godzinę” to nigdy nie znajdziesz się w sytuacji, że nie masz obiadu. Domowe posiłki nigdy nie były tak proste! W dodatku to danie doskonale wpisuje się w trend zdrowych, sezonowych posiłków.
Bardzo lubię takie sezonowe gotowanie i często stosuję w moim domu.
Jeśli szukasz inspiracji, by odświeżyć rodzinne menu lub potrzebujesz pomysłu na obiad, który podbije serca gości – ten przepis to strzał w dziesiątkę.
Przepisy na dania z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości młoda kapusta
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela Angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- koperek świeży lub mrożony
- 500 g mielonej szynki (lub piersi indyka)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijone
- 1 kajzerka + 1 szkl. mleka do namoczenia
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia klopsów
przygotowanie
Przygotowanie kapusty
Cebulę siekam drobno. Szklę/podsmażam przez kilka minut na oleju. Cebulę smażę od razu w średniej wielkości garnku.
Młodą kapustę kroję na pół, usuwam głąb, a następnie siekam na cienkie plasterki.
Koperek siekam drobno. Jeśli mamy mrożony to dodaję zamrożony.
Kapustę wkładam do podsmażonej cebuli, solę, a następnie dodaję liść laurowy, ziele i ziarna pieprzu całość mieszam. Na początku kapusty będzie dużo, ale w miarę gotowania objętość znacznie się zmniejszy.
Do kapusty dolewam ok. 0.5 szklanki wody, wsypuję posiekany drobno koperek, zmniejszam płomień i gotuję pod przykryciem ok. 15 min.
Przygotowanie klopsików
Kajzerkę może być sucha, kroję na 4 części, wkładam do miski i zalewam mlekiem. Zostawiam żeby zmiękła, zajmie to ok. 10 min.
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju do zeszklenia.
Mielone mięso wkładam do miski, dodaję jajko, sól, pieprz, musztardę, zeszkloną i przestudzoną cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę.
Wszystkie składniki mieszam dokładnie ręką.
Z mięsa formuję średniej wielkości kulki i obtaczam je w cienkiej warstwie mąki.
Klopsiki obsmażam na oleju do zrumienienia.
Obsmażone klopsiki wkładam do garnka z kapustą. Kiedy wszystkie są już obsmażone i włożone do kapusty, przykrywam garnek.
Na średnim ogniu pod przykryciem duszę ok. 30 min.
Klopsiki przed podaniem posypuję koperkiem.
Smacznego!!!
2 komentarze
Och, te klopsiki (jak mówi wnuczka: klopciki) wyglądają cudownie! Mam tylko pewną wątpliwość: skąd miała Pani młodą kapustę, bo w uprawach eko ona wciąż jest na etapie kilku liści?
Dzieci mają cudowne powiedzonka 😊 Kapustę kupiłam na moim lokalnym bazarze, była średniej wielkości, ale piękna 😊