To łatwe i pyszne Ciasto Tiramisu łączy ze sobą delikatne i puszyste ciasto biszkoptowe, intensywnie nasączone kawą z warstwą kremu.
Naprawdę smakuje jak klasyczny włoski deser Tiramisu, jest bardzo łatwe do przygotowania i można je przechowywać do 2 dni w lodówce.
Tiramisu nie zawiera jajek jak jego włoski wzorzec, dlatego ze spokojem możecie podawać je wszystkim.
Przepis na to ciasto Tiramisu nie zawiera również alkoholu, dlatego z powodzeniem zjedzą je najmłodsi i najstarsi biesiadnicy.
Jest to prawdziwie domowy przepis na tiramisu, więc dostosowałam go do wszystkich domowników.
Większość moich przepisów opiera się na tym, co chcę zjeść. W tym tygodniu mieliśmy wielką ochotę na deser z kremem.
Rzadko pozwalamy sobie na takie przyjemności, więc kiedy już postanowię zrobić coś słodkiego to staram się, aby sprawiało nam maksymalną przyjemność.
Wygrał przepis na pyszne i łatwe ciasto Tiramisu.
Jest to blat biszkoptowego ciasta, nieco stabilniejszy niż klasyczny biszkopt. dzięki swojej stabilności mamy pewność, że po nasączeniu go kawą bez problemu poradzi sobie z dość grubą warstwą pysznego kremy.
Ilość kawy do nasączenia ciasta powinna być spora. Ja użyłam ponad połowę szklanki, dzięki temu ciasto ma prawdziwy smak tiramisu, ale nie jest mokre.
Wy użyjcie jej tyle ile lubicie, ale nie mniej niż ok. 150 ml. mocnego naparu kawy.
Kawa – jakiej użyć do Tiramisu
Do nasączenia ciasta można użyć kawy mielonej i zaparzonej na mocny napar, lub kawy rozpuszczalnej. Oba rodzaje kawy doskonale się nadają.
Pamiętajcie jednak, aby kawę mieloną i zaparzoną, najpierw przecedzić, a dopiero nasączać nią ciasto.
Jeśli w naparze znajdą się fusy, to później będziemy je czuć w cieście i nie jest to zbyt smaczne.
Krem – z czego go zrobić
Najczęściej krem do tiramisu robię ze śmietany kremówki i serka mascarpone.
Najlepsza jest kremówka 36%, ale jeśli takiej nie macie , a za to macie śmietankę 30%, należy do cukru pudru dodać 1 łyżeczkę stabilizatora do śmietany.
Kupicie go w sklepach w dziale z dodatkami do ciast. Dzięki niemu kremówka 30% po ubiciu będzie sztywna i stabilna.
Kremówkę przed ubijaniem należy bardzo dokładnie schłodzić. Ja wkładam śmietankę i miskę w której ją ubijam wstawiam na 30 min do zamrażarki.
Krem robię w misce metalowej, więc po wyjęciu jest bardzo zimna.
Mascarpone dla odmiany, dobrze jeśli jest w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmuję je z lodówki na ok. 30 min przed przygotowaniem kremu.
Krem – jak go urozmaicić?
Krem robię z bitej śmietany, mascarpone i cukru pudru (z odrobiną stabilizatora do śmietany), ale to, jak dla mnie dopiero początek. Taki ,,goły” krem jest pyszny, ale ja staram się zawsze dodać mu ,,pazura”, dlatego do kremu dodaję po ok. 1 łyżce startej skorki z cytryny, pomarańczy lub jak dzisiaj łączę obie skórki.
Można również dodać do kremu kleksy z lemon curd, czyli kremu cytrynowego. Można dodać również trochę marakui, pulpy z mango, lub po prostu świeże owoce: maliny, truskawki. Nie będzie to najbardziej klasyczne ciasto tiramisu, ale uwierzcie mi będzie przepyszne, a to przecież jest w jedzeniu najważniejsze.
Dlatego nie bójcie się eksperymentować, łamać klasyczne przepisy, dodawać coś od siebie. Najważniejsze aby to Wam smakowało ciasto czy każdy inny wypiek czy danie.
Tiramisu jest super łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje jak przysłowiowe ,,milion dolarów”, zachęcam Was przygotujcie ten doskonały deser.
Smacznego!!!
Przepisy na DOMOWE CIASTA

SKŁADNIKI
- 115 g cukru
- 2 jajka
- 1/3 szkl mleka (2%)
- 50 g masła rozpuszczonego
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 1/2 szkl mocnej kawy
- 250 ml. śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 200 g mascarpone
- 2/3 szkl cukru pudru
- kakao do oprószenia ciasta
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Jajka i cukier ubijam w misie na jasną puszystą masę, zajmie to kilka minut.
Następnie do masy wlewam masło i mleko, miksuję krótko.
Mąkę, proszek i sól przesiewam do masy jajecznej, mieszam łopatką do połączenia składników.
Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie Kwadratowa foremka 25 x 25 cm. Można również użyć tortownicy 24 cm.
Piekarnik nagrzewam do 185 st.C. Ciasto piekę ok 25 min.
Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Po 10 min wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE KREMU
Kremówkę wstawiam do zamrażarki na 30 min, aby była bardzo zimna.
Mascarpone na 30 min przed przygotowaniem kremu wyjmuję z lodówki, aby była w temp. pokojowej.
Kremówkę z cukrem pudrem ubijam na wysokich obrotach przez kilka minut, aż śmietana zacznie gęstnieć.
Wtedy do śmietany wkładam mascarpone i dalej ubijam na wysokich obrotach.
W międzyczasie ścieram do kremu skórkę z połowy cytryny i pomarańczy, ubijam aż krem zrobi się gęsty i sztywny.
Zaparzam mocną, esencjonalną kawę.
Zimne ciasto nakłuwam patyczkiem do szaszłyków, ew trzonkiem drewnianej łyżki.
Ciasto nasączam kawą. Ja smaruję je pędzlem nasączonym w kawie, ale można użyć również łyżki.
Następnie na wierzch wykładam krem, wyrównuję.
Ciasto wstawiam na ok. 1h do lodówki.
Po wyjęciu posypuję kakao.
Podaję pokrojone w kwadraty.
Smacznego!!!
FILMY z przepisami na CIASTA
2 komentarze
jaki wymiar blaszki?
Foremka kwadratowa 25 x 25 cm.