To ciasto z truskawkami zawsze się udaje, jest jednak kilka ale…
Wstajecie rano i zastanawiacie się jakie ciasto podacie na deser? W takich chwilach jedyne z czym mam kłopot to to jakie owoce mam właśnie w domu. Nie ważne czy świeże czy mrożone, jeśli tylko jakieś miękkie owoce są to znaczy, że mam już cudownie, łatwy i pyszny deser. Puszyste ciasto z owocami. Teraz mamy środek sezonu na truskawki, a więc tym lepiej dla mojego ciasta.
Ciasto zawsze się udaje, ale…
1️⃣ wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
2️⃣ składniki miksujemy bardzo dokładnie. Masło z cukrem na wysokich obrotach miksuję 5-7 min. Dzięki temu masa jest puszysta.
3️⃣ po każdym dodaniu jajka, znowu miksuję całość bardzo dokładnie, ok. 2 min., zanim dodam kolejne jajko
4️⃣ ścianki misy czyszczę łopatką, aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały. Robię to kilka razy w czasie miksowania
5️⃣ ciasto lukrujemy kiedy jest zupełnie zimne (dotyczy to wszystkich ciast ucieranych, serników, babek, itp.) W ciepłe ciasto lukier wsiąka i ciasto jest wilgotne i brejowate.
Ciasto po upieczeniu jest bardzo puszyste i delikatne. Robi się nie niezwykle szybko i łatwo. jeśli zachowacie tych kilka zasad to macie gwarancję że Wasz wypiek będzie nie tylko pyszny, ale nie grozi Wam zakalec.
OWOCE – jakie można wykorzystać do takiego ciasta?
To doskonały przepis bo nie tylko jest łatwy i szybki, ale możemy do przygotwania z niego ciasta wykorzystać wiekszość miękkich owoców
🍓 truskawki
🍑 brzoskwinie
🍎 jabłka
💗 maliny, 🔵 borówki, 🍒 wiśnie, itp.
W lecie owoce będą świeże, ale i takie mrożone doskonale się do niego nadają. Owoców przed dodaniem nie rozmrażamy.
Owoce przed dodaniem do ciasta należy delikatnie obtoczyć w mące, nie za dużo, tylko odrobinę, aby owoce zostały na wierzchu i nie ,,zatonęły w cieście w czasie pieczenia.
To ciasto to jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. Chyba każdy jadł je chociaż raz w życiu. Delikatna, puszysta baza i duża ilość owoców a, to wszystko na koniec oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Najlepiej kiedy lukier jest zrobiony na bazie soku z cytryny dodaje to dodatkowego smaku. Jeśli jednak nie nacie cytryny, jesteście na nią uczuleni, lub po prostu jej nie lubicie możecie z powodzeniem zrobić lukier na wodzie. Cukier puder najlepiej jest zalać kilkoma łyżkami wrzątku i dokładnie całość wymieszać.
LUKIER
Lukier do ciasta powinien być dość gęsty i lać się jak gęsta śmietana. Jeśli Wasz wyjdzie za rzadki zawsze możecie dodać więcej cukru pudru i ponownie całość energicznie wymieszać. Jeśli zaś wyjcie za gęsty, dodajcie po prostu kilkanaście kropel płynu.
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu do 2 dni. W lecie pamiętajcie, że owoce są wilgotne i mogą szybko zacząć pleśnieć, więc najdłużej można ciasto przechowywać do 2 dni.
Ale jest ono tak pyszne, że z pewnością zniknie w mgnieniu okaz i nie będziecie mieś kłopot z jego przechowywaniem.
Bardzo polecam Wam to niezwykle łatwe i pyszne, letnie ciasto.
Przepisy na TRUSKAWKI

SKŁADNIKI
- 170 g bardzo miękkiego masła
- 160 g cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 średniej cytryny
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- ok. 400 g truskawek
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
przygotowanie
Masło i cukier miksuję na wysokich obrotach miksera do chwili, kiedy powstanie puszysta masa.
Jeśli masło jest bardzo miękkie, masa będzie naprawdę puszysta.
Następnie cały czas miksując dodaję kolejno jajka, po każdym miksuję bardzo dokładnie.
Ścieram skórkę z cytryny wrzucam do masy maślnej, mieszam.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączę, mieszam.
Mąkę przesiewam do masy maślanej i miksuję do połączenia składników na średnich obrotach.
Mieszam jeszcze cąłoś łopatką, aby mieć pewność, że składniki dokładnie się połączyły.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 st.C. z termoobiegiem.
Formę wykładam papierem do pieczenia.
Truskawki myję, kroję na ćwiartki i oprószam niewielką ilością mąki.
Ciasto przekładam do formy, na wierzchu układam truskawki i lekko dociskam je rękami.
Ciasto piekę ok. 45-50 min do suchego patyczka.
Wyjmuję odstawiam na 10 min do przestygnięcia, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
LUKIER
Sok z cytryny i cukier puder mieszam razem bardzo dokładnie, powstanie jednolity, gęsty lukier.
Zimne ciasto lukruję. Kroję i podaję.
Smacznego!!!
Przepisy na CIASTA