Wydaje się to niezwykle proste i łatwe, a jednak.
Kiedy wczoraj w sklepie wybierałam z wielkiego stosu kolb, kukurydzę na obiad, stanęły obok mnie dwie kobiety. Jedna z nich również oglądała kolby.
Jej koleżanka skrzywiła się i zapytała czy chce się jej gotować tę kukurydzę przez 2 godz.
Spojrzałam zdziwiona, bo pierwszy raz słyszę, żeby ktoś robił to tak długo.
Kobieta obok nie była wcale zaskoczona, odpowiedziała, że raz na jakiś czas, może sobie na to pozwolić.
Z tej sytuacji wziął się pomysł na ten post, bo trudno tych kilka czynności nazwać przepisem.
Ciekawa jestem jak długo Wy gotujecie kukurydzę?
Jak Ugotować Kukurydzę?
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy cukrowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- wrzątek
Sposób gotowania kolb kukurydzy:
W garnku lub głębokiej patelni ułożyć jedna obok drugiej kolby kukurydzy. Zalać wrzątkiem tak aby kolby były całkowicie przykryte wodą, wsypać sól i cukier.
Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć naczynie i gotować ok. 20 -25 min.
Kukurydza jest gotowa, kiedy możemy z łatwością wkłuć widelec w ziarenka. Odlewamy wodę.
Na gorącą kukurydzę można położyć kawałeczek zimnego masła.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Uwielbiam gotowana kukrydze – smak festynów 😉
ja gotuję tak jak Ty 🙂 2 godziny to chyba całkiem rozgotowana
A ja gotuję, taką świeżą, 10-15 minut i jest cacy 😉 im dłużej, tym twardsza…
2 godziny? 😀
U mnie wczoraj po jakichś 20 min. była miękka i słodziutka. Dodałem po łyżeczce cukru trzcinowego i soli morskiej, ale później jeszcze doprawiłem solą na talerzu, bo wyszła ciut za mało słona.
Ja gotuję w szybkowarze – 5, góra 6 minut. Polecam:)
Barbara
Mam szybkowar, więc następnym razem spróbuję. 5 min – to mi się bardzo podoba 🙂
A ja gotuje 10 min bez soli cukru, sól powoduje ze jest twarda, mozna jedynie pocukrzyc
Chyba poslodzic
5 minut i jest gotowa do jedzenia.