125
Najlepsze co można wypić w pochmurny, jesienno-zimowy wieczór.
Pyszne i zdrowe kakao, takie prawdziwe, domowe, nie żaden sztuczny proszek.
Jeśli posłodzicie kakao miodem to będzie szczyt szczęścia i zdrowia.
Jednak jeśli macie dzieci, to polecam użycie pianek marshmello, może nie będzie tak zdrowo, ale za to obłędnie pysznie 🙂

SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka (3,2%)
- 2 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
- ok. 1/4 łyżeczki prawdziwego ekstraktu z wanilii
- cukier do smaku lub pianki do dekoracji (opcjonalnie)
przygotowanie
Kakao wsypać do miseczki lub filiżanki, dodać 2 łyżki mleka i wymieszać dokładnie. NIe może być grudek.
W garnuszku zagotować mleko z wanilią (jeśli nie mamy prawdziwej wanilii nie dodawajmy żadnych sztucznych zapachów).
Kiedy mleko zaczyna ,,rosnąć" od razu wlać kakao, zamieszać, zmniejszyć płomień i gotować kakao przez chwilę (max 2 min).
Kakao przelać do kubeczka i posypać piankami, lub posłodzić cukrem.
Podawać gorące.
3 komentarze
Chyba coś źle zrobiłam, bo z kakao powstała gruda w kubku.
Najlepiej mleko mieszać z kakao widełkami od miksera lub trzepaczki.
Super przepis, dzieci zadowolone!