Jak to zrobiłam, krok po kroku:
W taki dzień jak dzisiaj, czyli w Dzień Dziecka, wszystko musi być robione z myślą o dzieciach. Dla mojego synka zrobiłam więc to co lubi najbardziej, czyli koktajl truskawkowy i pyszne, bardzo czekoladowe gofry.
Gofry są świetne, chrupiące i niezbyt słodkie, dzięki dodatkowi czekolady deserowej i kakao, mają bardzo intensywnie czekoladowy smak. Z podanych w przepisie składników wyszła naprawdę spora ilość ciasta, więc to duża porcja gofrów. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Bardzo polecam i życzę wszystkim dzieciom, cudownego dnia i wiele, wiele radości i słodkości 😀
Więcej przepisów na gofry tutaj (klik)
Gofry Czekoladowe
Składniki:
składniki suche:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 40 g ciemnego kakao ( u mnie Wedla)
- szczypta soli
- 60 g cukru + 2 łyżeczki do piany z białek
- 50 g czekolady deserowej pokrojonej w drobną kostkę (u mnie Deserowa Wedla)
składniki mokre:
- 60 g roztopionego masła
- 3 jajka białka i żółtka osobno (L)
- 430 g maślanki
Sposób przygotowania:
W dużej misce połączyć suche składniki, dokładnie wymieszać.
W średniej misce wymieszać mokre składniki: maślankę, masło i żółtka (białek nie dodawać).
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i dokładnie wymieszać. Odstawić.
W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.
Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Do ciasta dodać pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Rozgrzać tortownicę. Piec porcję ciasta ok. 3 min. Zdejmować i odkładać na kuchenną kratkę. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany i owocami.
Smacznego 🙂