0 0
Gofry Bardzo Czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gofry Bardzo Czekoladowe

  • Medium

Directions

Share

W taki dzień jak dzisiaj, czyli w Dzień Dziecka, wszystko musi być robione z myślą o dzieciach. Dla mojego synka zrobiłam więc to co lubi najbardziej, czyli koktajl truskawkowy  i pyszne, bardzo czekoladowe gofry.

Gofry są świetne, chrupiące i niezbyt słodkie, dzięki dodatkowi czekolady deserowej i kakao, mają bardzo intensywnie czekoladowy smak. Z podanych w przepisie składników wyszła naprawdę spora ilość ciasta, więc to duża porcja gofrów. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Bardzo polecam i życzę wszystkim dzieciom, cudownego dnia i wiele, wiele radości i słodkości 😀

 Więcej przepisów na gofry tutaj (klik)

 

Gofry Lekkie i Chrupiące
gofry, gofry przepis, gofry z bitą śmietaną, gofry przepis na ciasto, gofry moje wypieki, gofry łatwe i chrupiące, gofry jak zrobić, prosty przepis na gofry, gofry belgijskie, gofry belgijskie przepis, gofry belgijskie przepisy, gofry drożdżowe, gofry drożdżowe przepis, gofry czekoladowe, gofry czekoladowe przepis, gofry moje wypieki, moje wypieki, gofry kwestia smaku, kwestia smaku przepisy,

 

Gofry Czekoladowe

Składniki:

składniki suche:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g ciemnego kakao ( u mnie Wedla)
  • szczypta soli
  • 60 g cukru + 2 łyżeczki do piany z białek
  • 50 g czekolady deserowej pokrojonej w drobną kostkę (u mnie Deserowa Wedla
składniki mokre:
  • 60 g roztopionego masła 
  • 3 jajka  białka i żółtka osobno (L)
  • 430 g maślanki 

Sposób przygotowania:

W dużej misce połączyć suche składniki, dokładnie wymieszać.

W średniej misce wymieszać mokre składniki: maślankę, masło i żółtka (białek nie dodawać).

Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i dokładnie wymieszać. Odstawić.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.
Piana powinna być sztywna i lśniąca.

Do ciasta dodać pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Rozgrzać tortownicę. Piec porcję ciasta ok. 3 min. Zdejmować i odkładać na kuchenną kratkę. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany i owocami.

Smacznego 🙂

 

  • gofry, gofry przepis, gofry z bitą śmietaną, gofry przepis na ciasto, gofry moje wypieki, gofry łatwe i chrupiące, gofry jak zrobić, prosty przepis na gofry, gofry belgijskie, gofry belgijskie przepis, gofry belgijskie przepisy, gofry drożdżowe, gofry drożdżowe przepis, gofry czekoladowe, gofry czekoladowe przepis, gofry moje wypieki, moje wypieki, gofry kwestia smaku, kwestia smaku przepisy,
  • gofry, gofry przepis, gofry z bitą śmietaną, gofry przepis na ciasto, gofry moje wypieki, gofry łatwe i chrupiące, gofry jak zrobić, prosty przepis na gofry, gofry belgijskie, gofry belgijskie przepis, gofry belgijskie przepisy, gofry drożdżowe, gofry drożdżowe przepis, gofry czekoladowe, gofry czekoladowe przepis, gofry moje wypieki, moje wypieki, gofry kwestia smaku, kwestia smaku przepisy,
  • Gofry Lekkie i Chrupiące

 

 

(Visited 214 times, 1 visits today)

Dorota

Jogurt Mrożony
previous
Mrożony Jogurt Truskawkowy
Kotlety schabowe z Kością
next
Kotlety Schabowe z Kostką
Jogurt Mrożony
previous
Mrożony Jogurt Truskawkowy
Kotlety schabowe z Kością
next
Kotlety Schabowe z Kostką

Add Your Comment