0 0
Czekoladowe Babeczki z Ciepłymi Lodami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Czekoladowe Babeczki z Ciepłymi Lodami

  • Medium

Directions

Share

Idealny przepis na naprawdę świetną zabawę z dziećmi. Zrobicie masę bałaganu, ubrudzicie się ,,po łokcie” w cukrowej masie, ale będziecie też mieli znakomitą zabawę. Dzieci zaproście do ostatniego etapu pracy, czyli wyciskania na babeczkach piankowych ,,czapek”.

Do przygotowania tych babeczek nazywanych również ,,Murzynkami”, niezbędny będzie mikser ręczny, bez przygotujecie pianki.
Do miksowania białek na parze użyjcie garnka, na którym misa będzie się wygodnie i stabilnie trzymała. Garnek powinien być na tyle duży, aby wrzątek nie wydostawał się na zewnątrz i nie poparzył Was.

Przepis na piankę pochodzi z przepisu na ciepłe lody .

Polecam.

 


Babeczki Czekoladowe z Ciepłymi Lodami


Składniki na 12 szt babeczek:

  • 2 jajka (L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 85 gr oleju rzepakowego
  • 100 ml. mleka (2%)
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 110 gr mąki pszennej tortowej
  • 45 gr kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Na piankową ,,czapkę”

  • 3 białka
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 3/4 szklanki cukru
Polewa czekoladowa:
  • 150 gr gorzkiej czekolady (u mnie 100 czekolady ze skórką pomarańczową i 50 czystej)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Przygotować dwie miski, w jednej połączyć mleko, olej, cukier i jajka, aromat waniliowy, wymieszać. W drugiej nieco większej misce połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać.

Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać przy pomocy np. widelca.
Ciastem napełnić 12 standardowych papilotek, do 1/2 wysokości.
Piec 15-18 min, do suchego patyczka.
Wyjąć i całkowicie wystudzić na kuchennej kratce.
Przygotowanie pianki:
W szklanej lub metalowej misie (najlepiej użyć misy miksera) umieścić białka, cukier i wodę.
Przy pomocy ręcznego miksera z końcówką do ubijania, dokładnie zmiksować składniki przez 1 min.
Przygotować garnek z wrzątkiem do miksowania na parze.
Na garnku z gotującą się wodą postawić miskę (dno nie może dotykać do wody).
Miksujemy masę na wyższych obrotach przez 12 min. Masa powinna osiągnąć temp. 70 oC (moja doszła do 60 st po 12 min a piana i tak była idealna). Nie miksujmy dłużej niż 12 min bo piana może się ,,scukrzyć”.
Piana w miarę miksowania będzie gęstniała, a pod koniec będzie błyszcząca, gęsta i sztywna, idealna do użycia.
Po upływie wymaganego czasu zdejmujemy misę z garnka. Odstawiamy aby chwilę przestygła.
Pianą napełniamy rękaw cukierniczy, lub jeśli pomagają nam dzieci szprycę. Na zimnych babeczkach wyciskamy spiralę.
Jeżeli planujemy zrobić czekoladową polewę, babeczki wstawiamy do lodówki na czas jej przygotowania.
Czekoladowa polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, mieszamy do całkowitego połączenia.
Wlewamy do naczynia lub kubka w którym z łatwością będziemy mogli zanurzyć babeczkę.
Polewa powinna być delikatnie ciepła i płynna.

 

 

 

Szybko zanurzamy w czekoladzie jedynie piankowy wierzchołek babeczki. Ostawiamy na kuchenną kratkę.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego moi Mili 🙂

 

 

 

(Visited 98 times, 2 visits today)

Dorota

Kotlety schabowe z Kością
previous
Kotlety Schabowe z Kostką
Chłodnik Lubelski
next
Chłodnik Litewski – zupa na lato
Kotlety schabowe z Kością
previous
Kotlety Schabowe z Kostką
Chłodnik Lubelski
next
Chłodnik Litewski – zupa na lato

4 Comments Hide Comments

Add Your Comment