Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Idealny przepis na naprawdę świetną zabawę z dziećmi. Zrobicie masę bałaganu, ubrudzicie się ,,po łokcie” w cukrowej masie, ale będziecie też mieli znakomitą zabawę. Dzieci zaproście do ostatniego etapu pracy, czyli wyciskania na babeczkach piankowych ,,czapek”.
Do przygotowania tych babeczek nazywanych również ,,Murzynkami”, niezbędny będzie mikser ręczny, bez przygotujecie pianki.
Do miksowania białek na parze użyjcie garnka, na którym misa będzie się wygodnie i stabilnie trzymała. Garnek powinien być na tyle duży, aby wrzątek nie wydostawał się na zewnątrz i nie poparzył Was.
Przepis na piankę pochodzi z przepisu na ciepłe lody .
Polecam.
Babeczki Czekoladowe z Ciepłymi Lodami
Składniki na 12 szt babeczek:
- 2 jajka (L)
- 3/4 szklanki cukru
- 85 gr oleju rzepakowego
- 100 ml. mleka (2%)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 110 gr mąki pszennej tortowej
- 45 gr kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Na piankową ,,czapkę”
- 3 białka
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 3/4 szklanki cukru
- 150 gr gorzkiej czekolady (u mnie 100 czekolady ze skórką pomarańczową i 50 czystej)
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Przygotować dwie miski, w jednej połączyć mleko, olej, cukier i jajka, aromat waniliowy, wymieszać. W drugiej nieco większej misce połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać.
Piec 15-18 min, do suchego patyczka.
Czekoladowa polewa:
4 komentarze Ukryj
wyglądają obłędnie:) ja chce jedną:) ale masz pomocnika:)
Zapraszamy 🙂
Wyglądają zachwycająco, pierwsze moje skojarzenie lody włoskie 🙂
Aż ślinka cieknie na sam widok. Skuszę się, skuszę…i do roboty. ciekawe czy mi wyjdą?.