Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejszy do przygotowania letni deser jaki można sobie wyobrazić, domowy Mrożony Jogurt Truskawkowy. Nie tylko pyszny, ale i zdrowy deser.
Uwielbiany szczególnie przez dzieci, w ten prosty sposób możemy urozmaicić im nieco podawane owoce. Truskawki można zamienić na borówki, brzoskwinie lub maliny.
Ja do mrożonego jogurtu nie dodaję cukru, wystarczy słodycz owoców, ale jeśli chcecie można dodać niewielką ilość brązowego cukru, który nieco dosłodzi deser.
Polecam 🙂
Mrożony Jogurt Truskawkowy
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania lodów:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i bardzo dokładnie miksujemy przez ok. 2 min.
Przelewamy do specjalnych pojemniczków na lody lub jeśli takich nie mamy do jednorazowych, plastikowych kubeczków. Do każdego pojemniczka wkładamy patyczek.
Całość wstawiamy do zamrażalnika na min. 3 godz, lub na całą noc.
Żeby wyjąć lody z pojemników zanurzamy je na moment w ciepłej wodzie.
Przechowujemy w zamrażalniku do 5 dni.
Smacznego.
Przepis na przepyszne lody z Ciastkami OREO znajdziecie tutaj:
Pyszny i elegancki Sorbet Cytrynowy:
4 komentarze Ukryj
Witam gdzie można znaleźć takie pojemniczku na lody? Pozdrawiam Aneta
Ja kupiłam w Ikea. Są w każdym sezonie od wielu lat, różnią się tylko kolorami 🙂
Witam.
Czy można zastąpić jogurt grecki jogurtem naturalnym?
Można zastąpić jogurtem naturalnym, maślanką lub kefirem.