Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Florentynki lubiane są chyba przez wszystkich. My kupujemy je zawsze kiedy tylko znajdziemy w cukierni, ale florentynki można również zrobić samemu. Dzisiejszy przepis jest na moje ulubione karmelowo-bakalowe ciasteczka. Maleńkie i niezwykle słodkie, pyszne 🙂
Miłej niedzieli.
[/mp_row]
Składniki ciasta: Przygotowanie ciasta : Piekarnik: 180°C z termoobiegiem Wszystkie składniki siekamy ze sobą najlepiej za pomocą malaksera, można również nożem, Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 min, do czasu, kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić. Wyjmujemy z piekarnika. Przygotowanie wierzchu: W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku: Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Od czasu do czasu mieszamy. Bardzo uważamy, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!!! Kiedy składniki zaczną się karmelizować i lekko ciemnieć (po ok. 5 minutach), dodajemy bakalie. Zmniejszamy gaz do minimum. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i rozprowadzamy równą warstwą po całym cieście, Wstawiamy do piekarnika na kolejne 8 – 10 min. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy w kostkę. Wielkość kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie, więc najlepiej sprawdzają się jako malutkie kwadraciki ,,na jeden kęs”. Świetne go kawy lub mocnej herbaty. Smacznego.Florentynki ciasteczka karmelowo – bakaliowe
Wierzch:
powinno powstać jednolite ciasto.
Odkładamy do lodówki na 20 min.
Masa dość szybko gęstnieje, więc należy rozprowadzić ją natychmiast
Obserwujemy, by nie spalić, wyjmujemy w momencie, gdy brzegi ciasta będą rumiane.
Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pudełku.
3 komentarze Ukryj
prezentują się znakomicie!
Nie można im się oprzeć 🙂
Zrobiłam ale wydaje mi się, że na tym ostatnim zdjęciu całego ciasta jest zwiększona ilość składników bo mi nie wyszło takie duże?
Tam na pewno jest wiecej niż 2 łyżki płatków migdałowych i 4 śliwki suszone