Florentynki lubiane są chyba przez wszystkich.
My kupujemy je zawsze kiedy tylko znajdziemy w cukierni, ale florentynki można również zrobić samemu. Dzisiejszy przepis jest na moje ulubione karmelowo-bakalowe ciasteczka. Maleńkie i niezwykle słodkie, pyszne 🙂
Miłej niedzieli.
Florentynki ciasteczka karmelowo – bakaliowe
Składniki ciasta:
- 80 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wierzch:
- 80 g masła
- 120 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów włoskich pokrojonych drobno
- 4 śliwki suszone pokrojone w drobną kostkę
Przygotowanie ciasta :
Piekarnik: 180°C z termoobiegiem
Wszystkie składniki siekamy ze sobą najlepiej za pomocą malaksera, można również nożem,
powinno powstać jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą.
Odkładamy do lodówki na 20 min.
Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na papierze do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 min, do czasu, kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić.
Wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie wierzchu:
W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku:
Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Od czasu do czasu mieszamy.
Bardzo uważamy, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!!!
Kiedy składniki zaczną się karmelizować i lekko ciemnieć (po ok. 5 minutach), dodajemy bakalie. Zmniejszamy gaz do minimum. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto i rozprowadzamy równą warstwą po całym cieście,
Masa dość szybko gęstnieje, więc należy rozprowadzić ją natychmiast
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 8 – 10 min.
Obserwujemy, by nie spalić, wyjmujemy w momencie, gdy brzegi ciasta będą rumiane.
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy w kostkę.
Wielkość kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie, więc najlepiej sprawdzają się jako malutkie kwadraciki ,,na jeden kęs”.
Świetne go kawy lub mocnej herbaty.
Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pudełku.
Smacznego.
3 komentarze
prezentują się znakomicie!
Nie można im się oprzeć 🙂
Zrobiłam ale wydaje mi się, że na tym ostatnim zdjęciu całego ciasta jest zwiększona ilość składników bo mi nie wyszło takie duże?
Tam na pewno jest wiecej niż 2 łyżki płatków migdałowych i 4 śliwki suszone