Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Cranberry Noёl, tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka o pięknej, świątecznej nazwie. Jedne z najlepiej znanych na świecie kruchych ciasteczek z suszoną żurawiną.
Piekę je tylko raz w roku w grudniu, przed świętami.
Są pyszne i nawet kiedy lekko stwardnieją można je zjeść lekko mocząc w kawie lub herbacie.
Polecam:)

Cranberry Noёl – Kruche Ciasteczka z Żurawiną
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki mleka (3,2%)
- Szczypta soli
- 1 szklanka suszonej żurawiny i grubo posiekanych orzechów (włoskich, pistacji)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1/2 płatków migdałowych
- 1 białko rozkłócone z 1 łyżeczką mleka do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
- Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko.
- Mąkę połączyć z solą, stopniowo wsypywać do masła i dokładnie zmiksować.
- Do ciasta dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
- Wyjąć na blat oprószony mąką, uformować dwa wałki.
- Przygotować dwa kawałki foli spożywczej, na jeden wysypać wiórki kokosowe na drugi płatki migdałowe.
- Wałki ciasta posmarować białkiem i obtoczyć w wiórka i płatkach (jeden w jednej drugi w drugiej posypce). Dokładnie zawinąć w folię, włożyć do lodówki aby dobrze ciasto schłodzić (ok. 1,5h).
- Piekarnik rozgrzać do 200 oC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z lodówki, ostrym nożem pokroić wałek na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 8-10 min, piec do zrumienienia się brzegów.
Studzić na kuchennej kratce, zimne przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce.
Smacznego:)
(Visited 1 393 times, 1 visits today)
7 komentarzy Ukryj
Nazwa, bardzo świąteczna 🙂 Twoje ciasteczka wyglądają pysznie, aż mam ochotę sięgnąć po jedno przez monitor 😉
śliczne! i ciasteczka i zdjęcia 🙂
Ale masz cudowne spinacze z choinkami. Ja mam taki z mikołajem, ale tylko jeden. 🙁
Kupiłam je już dość dawno kiedy tylko pojawiły się pierwsze ozdoby świąteczne, a teraz bardzo się przydały:)
Ciasteczka z żurawiną… Moje ulubione 🙂
Jeśli masz ochotę, zapraszam do udziału w konkursie na moim blogu ściśle powiązanym ze słodkimi, świątecznymi wypiekami 🙂
czy zmiast masla moge uzyc margaryny?
Myślę, że tak.