0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe

  • 4 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Cranberry Noёl, tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka o pięknej, świątecznej nazwie. Jedne z najlepiej znanych na świecie kruchych ciasteczek z suszoną żurawiną.

Piekę je tylko raz w roku w grudniu, przed świętami.

Są pyszne i nawet kiedy lekko stwardnieją można je zjeść lekko mocząc w kawie lub herbacie.

Polecam:)

Cranberry Noel

Cranberry Noёl – Kruche Ciasteczka z Żurawiną

Składniki na ok. 30 ciasteczek:

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki mleka (3,2%)
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka suszonej żurawiny i grubo posiekanych orzechów (włoskich, pistacji)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1/2 płatków migdałowych
  • 1 białko rozkłócone z 1 łyżeczką mleka do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mleko.
  2. Mąkę połączyć z solą, stopniowo wsypywać do masła i dokładnie zmiksować.
  3. Do ciasta dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
  4. Wyjąć na blat oprószony mąką, uformować dwa wałki.
  5. Przygotować dwa kawałki foli spożywczej, na jeden wysypać wiórki kokosowe na drugi płatki migdałowe.
  6. Wałki ciasta posmarować białkiem i obtoczyć w wiórka i płatkach (jeden w jednej drugi w drugiej posypce). Dokładnie zawinąć w folię, włożyć do lodówki aby dobrze ciasto schłodzić (ok. 1,5h).
  7. Piekarnik rozgrzać do 200 oC, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Wyjąć ciasto z lodówki, ostrym nożem pokroić wałek na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
  9. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 8-10 min, piec do zrumienienia się brzegów.

Studzić na kuchennej kratce, zimne przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce.

Smacznego:)







 

(Visited 545 times, 1 visits today)

Dorota

Piersi z Kaczki
previous
Pieczona Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej
Sernik Lekki Jak Puch
next
Sernik z budyniem lekki jak puch
Piersi z Kaczki
previous
Pieczona Pierś z Kaczki w Marynacie Pomarańczowej
Sernik Lekki Jak Puch
next
Sernik z budyniem lekki jak puch

7 komentarzy Ukryj

Ciasteczka z żurawiną… Moje ulubione 🙂
Jeśli masz ochotę, zapraszam do udziału w konkursie na moim blogu ściśle powiązanym ze słodkimi, świątecznymi wypiekami 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię