Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dzisiejszy deser jest prosty i pyszny. W całym domu pachnie wanilią i pieczonymi śliwkami:) Pogoda jesienna, ciasto też z lekką nutą jesieni.
Polecam, miłego dnia!
Ciasto ze Śliwkami Węgierkami
- 85 g miękkiego masła
- 85 g drobnego cukru
- 2 jajka (XL)
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 300 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
2. Formę do ciasta (18 cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
3. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
4. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy, powinna powstać jasna, lekka masa. Następnie dodajemy ocet i skórkę z cytryny.
5. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
6. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
7. Mąkę dodajemy do masy maślanej i mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub ręcznie) chwilę, tylko do połączenia się składników.
8. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy śliwki, maksymalnie ścisło – ciasto urośnie.
9. Formę wstawiamy do piekarnika na 25 – 30 min., pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy, lukrujemy.
Smacznego!
4 komentarze Ukryj
Uwielbiam takie proste ciasta z owocami 🙂
jak już zrobię ciasto ze śliwkami, będę miała 100% pewności, że to już jesień, a na razie wolę żyć złudzeniami:))) a poważnie mówiąc, ładnie Ci wyszła!
życie & podróże
gotowanie
No cóż, to prawda, że śliwki są oznaką zbliżającej się jesieni, ale i jesień może być przecież cudowna, ciepła i piękna:) Tak sobie w każdym razie tłumaczę, żeby się za wcześnie nie martwić:))))
Ale naprawdę ocet? 🙂