Ciasto na Pizzę – Domowe Najlepsze
Domowe ciasto na pizzę . Z tego ciasta można zrobić pizzę na cienkim lub grubym cieście, zależy jak cienko je rozwałkujemy.
Pizzę pieczemy w bardzo wysokiej temperaturze 250–275 st.C. tylko 7-8 min.
Z tego przepisu piekę pizzę już od lat, zawsze się udaje, jest bardzo łatwe i szybkie. Mąka jakiej użyjemy do przygotowania ciasta nie ma większego znaczenia.
Może to być mąka tortowa lub chlebowa, najlepsza jednak jest mąka typu ,,0″ czyli bardzo drobno zmielona, taka mąka używana jest we Włoszech do przygotowania ciasta na pizzę. Ja najczęściej używam mąki uniwersalnej i pizza jest pyszna.
Polecam spróbujcie takie domowe ciasto jest naprawdę pyszne 🙂
Domowe Ciasto na Pizzę
Składniki:
na zaczyn drożdżowy:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody (25–30 st.C.)
ponadto:
- 400 g mąki pszennej (może być tortowa, chlebowa, uniwersalna)
- 1 łyżeczka soli
- ok.1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
ponadto:
- ulubione dodatki na wierzch pizzy
Sposób przygotowania ciasta na pizzę:
przygotowanie zaczynu:
W dzbanku lub misce umieścić ciepłą wodę, pokruszyć do niej drożdże dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Przykryć naczynie folią i odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 10 min.
Przygotwać mąkę z solą, wymieszać.
W misie miksera połączyć mąkę z solą i wlać do niej wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać przy pomocy haka. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlać odrobinę wody mniej niż 1/4 szklanki, ciasto powinno być wilgotne i ładnie się wyrabiać. Jako ostani składnik dodajemy oliwę.
Wyrabiamy ciasto na średnich obrotach przez ok. 7-8 min. Ciasto powinno być bardzo sprężyste i gładki, ale dość gęste.
Wyłączyć mikser. Ciasto uformować w zwartą kulę, posmarować odrobiną oliwy.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1–1,5 godz.
Czas wyrastania zależy od tego jak ciepły mamy dzień, im cieplej tym ciasto będzie szybciej rosło.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto, delikatnie zagnieść. Podzielić na 2, 3 lub 4 części. Ciasto można uformować w placek ręcznie, ale jeśli tego nie umiecie należy je rozwałkować, ale róbmy to bardzo delikatnie, żeby nie rozbić pęcherzyków powietrza, dzięki nim ciasto po upieczeniu będzie miękkie i delikatne.
Piekarnik rozgrzać do 250 – 275 st.C. z termoobiegiem.
Na placek z ciasta kładziemy ulubione dodatki, sos pomidorowy z reguły jest bazą, a dalej wszystko na co mamy ochotę, szynkę, salami, i ser, oliwki, cebulę, owoce morza, mozarellę, itp.
Pizzę pieczemy krótko, 6-8 min, w zależności od ilości składników jakie na niej umieścimy.
Ja piekę najczęściej 7 min w 250 st.C.
Smacznego 🙂