• Home
  • Ciasta
  • Ciasto na Oleju ze Śliwkami i Jabłkami
0 0
Ciasto na Oleju ze Śliwkami i Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto na Oleju ze Śliwkami i Jabłkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, delikatne ciasto z owocami. Doskonały przepis na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser.

Owoce

Do ciasta dodałam typowe jesienne owoce czyli śliwki i jabłka, ale można zamienić je na

  • truskawki
  • wiśnie
  • borówki
  • maliny
  • gruszki
  • porzeczki.

Owoce mogą być świeże lub mrożone (przed dodaniem owoców nie rozmrażamy).

Polewa

Najczęściej do tego ciasta używam cukru pudru. Można jednak ciasto również polukrować.
Lukier robię mieszając ok. 2/3 szklanki cukru pudru z 3-4 łyżkami wrzątku lub soku z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie.

 

Ciasto na Oleju

 

 

 

Ciasto ze Śliwkami i Jabłkami

Składniki:

  • 5 jajek (białka I żółtka osobno)

  • 200 g cukru

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 380 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • 180 ml. oleju rzepakowego

  • 1 średnie jabłko

  • ok. 250 g śliwek

 

(Visited 1 681 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie owoców:

Jabłko i śliwki myję.

jabłko obieram ze skórki, kroję w średniej wielkości kostkę.
Śliwki dzielę na pół, usuwam pestki. Śliwki kroję w drobną kostkę.

Jabłka i 2/3 śliwek, łączę, dodaję 1 łyżkę mąki, mieszam. Odstawiam.

2
Done

Sposób przygotowania ciasta:

W misie miksera ubijam pianę z białek, stopniowo dodaję cukier.
Do sztywnej piany, dodaję pojedynczo żółtka cały czas miksując.

3
Done

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.

Do piany z białek i żółtek przesiewam mąkę, ścieram skórkę z cytryny i wszystko razem miksuję wolno, tylko do połączenia składników.

Do ciasta dodaję jabłka połączone ze śliwkami i oprószone mąką, mieszam dokładnie.
Następnie mieszając na najwolniejszych obrotach wlewam pomalutku olej. Mieszam do połączenia składników.

4
Done

Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem od pieczenia, u mnie prostokątna forma 30x12 cm, lub 24 cm okrągła.
Wierzch posypuję pozostałymi śliwkami.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Piekę przez 60-65 min, lub do suchego patyczka.

Wyjmuję upieczone ciasto i studzę przez 20 min na kuchennej kratce, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Smacznego

Dorota

previous
Placek Drożdżowy z Wiśniami – ciasto doskonałe
next
Zupa Pomidorowa na Lekkim Rosole
previous
Placek Drożdżowy z Wiśniami – ciasto doskonałe
next
Zupa Pomidorowa na Lekkim Rosole

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »