Pyszne, delikatne ciasto z owocami. Doskonały przepis na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser.
Owoce
Do ciasta dodałam typowe jesienne owoce czyli śliwki i jabłka, ale można zamienić je na
- truskawki
- wiśnie
- borówki
- maliny
- gruszki
- porzeczki.
Owoce mogą być świeże lub mrożone (przed dodaniem owoców nie rozmrażamy).
Polewa
Najczęściej do tego ciasta używam cukru pudru. Można jednak ciasto również polukrować.
Lukier robię mieszając ok. 2/3 szklanki cukru pudru z 3-4 łyżkami wrzątku lub soku z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie.

SKŁADNIKI
- 5 jajek (białka I żółtka osobno)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 380 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- 180 ml. oleju rzepakowego
- 1 średnie jabłko
- ok. 250 g śliwek
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE OWOCÓW:
Jabłko i śliwki myję.
jabłko obieram ze skórki, kroję w średniej wielkości kostkę.
Śliwki dzielę na pół, usuwam pestki. Śliwki kroję w drobną kostkę.
Jabłka i 2/3 śliwek, łączę, dodaję 1 łyżkę mąki, mieszam. Odstawiam.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
W misie miksera ubijam pianę z białek, stopniowo dodaję cukier.
Do sztywnej piany, dodaję pojedynczo żółtka cały czas miksując.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Do piany z białek i żółtek przesiewam mąkę, ścieram skórkę z cytryny i wszystko razem miksuję wolno, tylko do połączenia składników.
Do ciasta dodaję jabłka połączone ze śliwkami i oprószone mąką, mieszam dokładnie.
Następnie mieszając na najwolniejszych obrotach wlewam pomalutku olej. Mieszam do połączenia składników.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem od pieczenia, u mnie prostokątna forma 30x12 cm, lub 24 cm okrągła.
Wierzch posypuję pozostałymi śliwkami.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Piekę przez 60-65 min, lub do suchego patyczka.
Wyjmuję upieczone ciasto i studzę przez 20 min na kuchennej kratce, następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
1 komentarz
Naprawdę fajny i dobrze zbalansowany przepis. Ciasto rośnie aż miło. Miękkie, puszyste i wilgotne. Bardzo polecam!