Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, delikatne ciasto z owocami. Doskonały przepis na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser.
Owoce
Do ciasta dodałam typowe jesienne owoce czyli śliwki i jabłka, ale można zamienić je na
- truskawki
- wiśnie
- borówki
- maliny
- gruszki
- porzeczki.
Owoce mogą być świeże lub mrożone (przed dodaniem owoców nie rozmrażamy).
Polewa
Najczęściej do tego ciasta używam cukru pudru. Można jednak ciasto również polukrować.
Lukier robię mieszając ok. 2/3 szklanki cukru pudru z 3-4 łyżkami wrzątku lub soku z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie.
Ciasto ze Śliwkami i Jabłkami
Składniki:
5 jajek (białka I żółtka osobno)
200 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
380 g mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
180 ml. oleju rzepakowego
1 średnie jabłko
ok. 250 g śliwek
Steps
1 Done | Przygotowanie owoców:Jabłko i śliwki myję. jabłko obieram ze skórki, kroję w średniej wielkości kostkę. Jabłka i 2/3 śliwek, łączę, dodaję 1 łyżkę mąki, mieszam. Odstawiam. |
2 Done | Sposób przygotowania ciasta:W misie miksera ubijam pianę z białek, stopniowo dodaję cukier. |
3 Done | Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek i żółtek przesiewam mąkę, ścieram skórkę z cytryny i wszystko razem miksuję wolno, tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaję jabłka połączone ze śliwkami i oprószone mąką, mieszam dokładnie. |
4 Done | |
5 Done | Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem |
Jeden komentarz Ukryj
Naprawdę fajny i dobrze zbalansowany przepis. Ciasto rośnie aż miło. Miękkie, puszyste i wilgotne. Bardzo polecam!