• Home
  • Ciasta
  • Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Może nie wygląda jak tradycyjna, wielkanocna babka,  zapewniam jednak, że smakuje wspaniale. Jest delikatnie cytrynowa, słodka i puszysta. Idealne ciasto na wielkanocny stół.
Polecam.

BABKA DROŻDŻOWA – CYTRYNOWA

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 80 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki soku i 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Zaczyn: 

  1. Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
  2. W misie miksera łączymy wszystkie składniki, mieszamy dokładnie najlepiej rózgą. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce.
  3.  Zaczyn jest gotowy, kiedy podwoi swoją objętość a na powierzchni, pojawią się bąbelki powietrza.

Przygotowanie ciasta:

  1. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, mąkę, cukier, jajko, żółtka, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, na końcu wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 1-1,5 h do min. do podwojenia objętości.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.
  3. Przekładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, (u mnie, karbowanej keksowej). Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.
  5. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min. Pieczemy do ,,suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na  30 min. do przestygnięcia.
  7. Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.
  8. ,,Letnie” ciasto, lukrujemy.
Lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki soku z cytryny łączymy z 7-8 łyżkami cukru pudru, mieszamy dokładnie.
  1. Powinniśmy uzyskać biały, gęsty lukier. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt rzadka należy dodać cukru pudru.
  2. Lukrem, polewamy ciasto umieszczone na kratce.

Smacznego:)

 

(Visited 2 667 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Wiosenne tarty ze szpinakiem
Mazurek Mandarynkowy
next
Mazurek wielkanocny – mandarynkowy
previous
Wiosenne tarty ze szpinakiem
Mazurek Mandarynkowy
next
Mazurek wielkanocny – mandarynkowy

2 komentarze Ukryj

Ups, chyba mój komentarz się nie dodał 🙂 Przepis zgłaszany do akcji musi zawierać aktywny baner lub link, a nie tylko obrazek. W zasadach akcji na Durszlaku opisałam, jak poprawnie dodać baner do notki 🙂 pozdrawiam!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię