0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Wiosenne tarty ze szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wiosenne tarty ze szpinakiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kolejny szybki przepis na mini tarty. Można podawać je na zimno lub na ciepło, ze świeżą sałatą i lekkim sosem. Zdrowy i pyszny lunch lub podwieczorek, który można zabrać do szkoły czy pracy.

Polecam.

 

TARTY SZPINAKOWE

Składniki na 7 foremek (12 cm.)

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • 1 białko (do posmarowania ciasta)

Sposób przygotowania ciasta kruchego:

  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników.
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do gorącego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów.
Szpinakowe nadzienie:
  • 800 g mrożonych liści szpinaku (oczywiście mogą być również świeże)
  • 250 g sera ricotta
  • 200 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 2 jajka (L)
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak rozmrażamy na sicie lub zamrożony wkładamy do garnka i na sporym ogniu podgrzewamy tak długo aż cała woda odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia (można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
  2. W dużym naczyniu łączymy, śmietanę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy z serem ricotta.
  3. Szpinak dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy.
  4. Powstałą masą szpinakową napełniamy foremki z kruchego ciasta. Wstawiamy do gorącego (175 oC) piekarnika na 25-30 min, do lekkiego zrumienienia. Upieczone tarty studzimy w foremkach przez 10 min, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce lub podajemy ciepłe.
Do tych tart znakomicie pasuje sałata z rukoli z sosem francuskim. 
Smacznego!

 

 

(Visited 305 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Bananowe Przepis
previous
Ciasto bananowe z duszonymi jabłkami
next
Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc
Ciasto Bananowe Przepis
previous
Ciasto bananowe z duszonymi jabłkami
next
Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc

9 komentarzy Ukryj

Fanastyczne zjecia, lepsze niz w niejednej ksiazce kulinarnej! A smaki na tarte jedne z moich ulubionych:)

Krysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię