0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Mazurek wielkanocny – mandarynkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek wielkanocny – mandarynkowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo pyszny, mandarynkowy mazurek wielkanocny na kruchym cieście.  Z delikatnie wyczuwalną goryczką, mandarynkowej skórki.

Polecam:)

Mazurek wielkanocny z mandarynkowym nadzieniem

Składniki na kruche spody do mazurka:

  • 200 g zimnego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka

Masa mandarynkowo-cytrynowy

  • 6 mandarynek (klementynek)
  • 2 średnie cytryny
  • 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:

  1. Masło, mąki, cukier i żółtka, umieścić w misie malaksera, siekając, stopniowo dodawać wodę na zmianę ze śmietaną. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 30 min, lub na czas przygotowania nadzienia.

Masa:

  1. Mandarynki i cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórę zetrzeć na tarce (tylko pomarańczową i żółtą część), białą zdjąć i wyrzucić. owoce pokroić na kawałki, usunąć pestki. Umieścić w misie malaksera, dodać skórkę, zmiksować dokładnie. Przełożyć do garnka, wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i na średnim, gotować przez ok. 30 min (bez przykrycia). Masa powinna zgęstnieć.
  2. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia i stężenia.
  3. W między czasie, nagrać piekarnik do 180 oC.
  4. Ciasto wyjąć z zamrażarki, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min, do zbrązowienia. Upieczone, studzić w formie, przez 10 min. Zdjąć z papieru.
  5. Na przestudzony spód wyłożyć masę owocową. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia.

Można udekorować lukrem lub kajmakiem.

Smacznego!

 

(Visited 314 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc
next
Wspaniałych, wesołych i rodzinnych!!!
previous
Babka drożdżowa – cytrynowa na Wielkanoc
next
Wspaniałych, wesołych i rodzinnych!!!

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię