Delikatne placuszki biszkoptowe z dodatkiem sezonowych owoców.
Jagody można zastąpić porzeczkami lub malinami.
Polecam, dzieci je uwielbiają 🙂

SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 2-3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki Jagód
- 1 łyżka cukru
- Olej lub masło klarowane do smażenia
przygotowanie
Oddzielić biało od żółtka.
Białka ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółtka, dokładnie zmiksować przez chwilę.
Następnie do piany wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, do całkowitego połączenia składników, następnie wlać mleko i delikatnie wymieszać.
Na koniec wyspać jagody i delikatnie wymieszać całość.
Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, kłaść łyżką porcję ciasta w niewielkiej odległości, placki nieco rosną, smażyć do zrumienienia na średnim ogniu z dwóch stron.
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
8 komentarzy
Cudownie się prezentują te placuszki! *.*
Świetny przepis!
Martha dziękuję, placuszki są naprawdę super 🙂
Wyglądają pysznie i bardzo lekko 😉
Dziękuję i cieszę się, że widać tę ich biszkoptową lekkość 🙂
Dorotko pysznie wyglądają, aż mam ochotę sięgnąć po talerz placuszków, i na pewno skorzystam z przepisu 🙂
Asiu, dziękuję i naprawdę polecam, to są ulubione placuszki mojego synka. Mąż też je uwielbia, ale dla niego taka porcja to trochę za mało 🙂
Cudne! Doskonały posiłek o tej porze roku! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Jejuu, jak smakowicie wyglądają!