Urok wspólnego gotowania
Na tej stronie dzielę się z Wami wydarzeniami i warsztatami, na które mnie zaproszono.
Razem odwiedzimy miejsca spotykań blogerów. Poznacie trochę tego świata, który jest dla mnie fascynującą przygodą
i możliwością poznania prawdziwych mistrzów w swoim fachu.
Zapraszam,
tym razem wyjdźmy z KuchniDoroty i zajrzyjmy do innych kuchni, tam też świetnie można się bawić 😀
KD
Kulinarna podróż do Zurychu
O Zurychu mówi się, że jest idealnym miejscem dla smakoszy. Ma 400 tysięcy mieszkańców, ponad 2 tysiące restauracji. Na 150 osób przypada jedna. Są zawsze oblegane, ponieważ Szwajcarzy mają zwyczaj umawiać się ze znajomymi nie w domach, lecz na mieście.
Zurych słynie również z dwóch kulinarnych odkryć. Pierwszym z nich jest Birchen Muesli, czyli połączenie płatków owsianych z mlekiem z dodatkiem mleka oraz świeżych owoców. Drugim jest popularna przyprawa Maggi, wynaleziona przez Juliusa Maggi w 1886 roku. Natomiast tradycyjną potrawą przygotowywaną w Zurychu jest cielęcina w sosie śmietankowym z pieczarkami podawana z Rösti, czyli plackiem ziemniaczanym.
My mogliśmy poczuć ten klimat podczas wspólnego gotowania z Kukbukiem. Zostaliśmy podzieleni na cztery grupy, każda miała za zadanie przygotować coś innego z produktów pochodzących z Szwajcarii. I tak oto po kilku godzinach pracy w miłej atmosferze usiedliśmy do stołu zastawionego: sałatką z roszponki z jajkiem i zuryskimi kiełbaskami Stadtjäger, polędwicą z grilla marynowaną w w ginie i miodzie Zuryskim podawaną z gratiną z serem w głównej roli. To wszystko zwieńczyliśmy pysznym ciastem marchewkowym z Kirschem.
Dziękuję KUKBUK-owi za zabranie mnie w tę fantastyczną podróż 🙂
Wszystkie zdjęcia z warsztatów z Kukbuk: Michał Gierliński.
KD
Maj miesiącem bez glutenu z firmą Schär
W ostatnim czasie dieta bezglutenowa zagościła w wielu kuchniach, jak się okazuje nie tylko z powodu mody. Coraz więcej osób w Polsce jest chorych na celiakię, czyli nie tolerują białka roślinnego jakim jest gluten, występującego w różnych rodzajach zbóż (pszenica, jęczmień, żyto). Dla osób chorych nawet nie wielka dawka glutenu może być niebezpieczna, dlatego bardzo ważne jest pilnowanie się podczas przygotowywania dania zawierającego gluten i tego bez jednocześnie. Z pomocą przychodzi Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej ucząc personel restauracji gotowania bez glutenu. Obecnie w Polsce jest 130 takich obiektów gastronomicznych, ich adres możecie znaleść na danej stronie: menubezglutenu.pl
Jak rozpoznać celiakię?
Zazwyczaj danej chorobie towarzyszą takie objawy jak: ból brzucha, ból głowy, biegunka czy wzdęcia prze co jest dość często mylona z zespołem jelita wrażliwego. Wstępnego rozpoznania choroby dokonuje dietetyk podczas wywiadu z pacjentem. Z okazji kampanii “Miesiąc bez glutenu” firma Schär oferuje bezpłatne konsultacje (od 21 do 27 maja) oraz możliwość samodzielnego wykonania testu, dzięki którego wynikom możemy dowiedzieć się wstępnie czy cierpimy na nietolerancje glutenu.
Firma Schär z swoją szeroką gamą produktów bezglutenowych wychodzi na przeciw potrzebom osoby będącej na diecie bezglutenowej. Dzięki czemu nawet słodki deser jest możliwy.
Czekoladowe babeczki bezglutenowe
KD
W świecie bezglutenowej bułki
Z Kasią z ,,Świat Pachnie Szarlotką” w bezglutenowej piekarni Putka
Śniadanie dla wielu z nas to przede wszystkim pieczywo. Idąc do piekarni oczywiście chcemy, aby było w nim jak najmniej E, konserwantów i spulchniaczy. Szukamy chleba białego lub pełnoziarnistego. Mamy ulubione bułeczki, chleby lub chałki. Wśród nas są jednak również tacy, którzy przede wszystkim muszą mieć pewność, że każdy produkt jaki kupują nie zawiera glutenu. Chorzy na celiakię żyją tak nie dla mody, czy kaprysu, oni unikają glutenu przede wszystkim ze względu na zdrowie.
Mam to szczęście, że moja rodzina nie musi zwracać uwagi na żadne alergeny, ale kiedy mój syn Tadek był mały, mieliśmy epizod z bezglutenową dietą. Pamiętam jak wielkim problemem było znalezienie smacznego pieczywa czy makaronu dla dziecka.
Bezglutenowe bułki do burgerów, wyglądają i smakują tak jak te glutenowe
W piątkowe przedpołudnie trafiłam do niewielkiej piekarni należącej do znanej piekarniczej rodziny Putka.
Na warszawskim Grochowie znajduje się rodzinny budynek, w którym mieści się niewielka bezglutenowa piekarnia. To miejsce to duża część historii rodu, tutaj mieściła się pierwsza całkowicie prywatna i własna rodzinna piekarnia, tu prez lata mieszkała założycielka i nestorka rodu.
Dzisiaj firma Cukiernie i Piekarnie Putka to wielkie przedsiębiorstwo, zarządzane przez czwarte już pokolenie rodziny Putków, właśnie świętują swoje 100 lecie, ale na Grochowie czas jakby się zatrzymał.
Ręczne formowanie jagodzianek, dziennie robi się ich nawet ok. 400 szt.
Wyrabiam ciasto na jagodzianki, wszystko ręcznie. To ciężka praca.
Kilku doświadczonych piekarzy i cukiernik, całkowicie ręcznie formuje codziennie jagodzianki, pączki i drożdżówki, pieką pyszne niewielkie bochenki chleba białego i pełnoziarnistego. Produktu te mają dwie wspólne cechy, są całkowicie bezglutenowego i są naprawdę pyszne.
Wszystkie wypieki posiadają certyfikat i oznaczone są znakiem Przekreślonego Kłosa co gwarantuje, że produkty są bezpieczne dla chorych na celiakię. O certyfikacie Przekreślonego Kłosa poczytajcie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej
Pyszny chleb bezglutenowy z prosem, biały, miękki i delikatny. dzieci będą zachwycone.
Putka zrobili coś czego robić nie musieli, mają doskonale działający biznes, ich produkty sprzedają się jak przysłowiowe ,,świeże bułeczki”, a jednak postanowili zrobić coś więcej, postanowili zrobić doskonałe produkty bezglutenowe co wcale nie jest takie łatwe, nawet dla doświadczonych piekarzy.
Miło jest pisać to z czystym sumieniem, nie chwaląc nikogo z grzeczności. W czasie konferencji miałam okazję spróbować kilku produktów bezglutenowych, chlebów, ciast i bułek. Wierzcie mi, są naprawdę doskonałe. Dla mnie nie różnią się niczym od tych glutenowych, co więcej przez cały weekend mój mąż i syn również jedli te bezglutenowe chleby i bułki i zupełnie nie widzieli różnicy w smaku.
W piekarniach Putka produkty bezglutenowe są szczelnie zapakowane i zawsze umieszczone są na najwyższych pułkach,
żeby była pewność, że nawet okruchy z glutenowego pieczywa nie znajdą się na produktach bezglutenowych.
Bezglutenowe produkty są droższe od tych ,,zwykłych”, ale na ten fakt składa się wiele czynników i pewnie nie zmieni się to zbyt szybko. Jeśli ktoś musi uważać na gluten, a marzy o kromce pysznego chleba, czy kawałku ciasta, to ,,Putka bez glutenu” ma to co naprawdę najlepsze.
Bezglutenowe pieczywo z bezglutenowej piekarni Putka
Piekarnia znajduje się w Warszawie, ale na stronie znajdziecie sklep internetowy a w nim czego dusza zapragnie i wszystko bez glutenu.
https://www.putka.pl/sklepbezglutenu
KD
Bosch i Siemens dla zabieganych
Konferencje prowadziła Marzena Rogalska. Gwiazdami byli Matusz Gessler oraz Joseph Seeletso
W codziennym zabieganiu coraz częściej szukamy sprzętów, które pozwolą nam na przygotowanie posiłku w krótkim czasie. Na przeciw naszym oczekiwaniom wychodzą marki Bosch oraz Simens ze swoimi najnowszymi produktami. Nowy piekarnik Siemens iQ500 dzięki temu, że zawiera kilka funkcji zdecydowanie ułatwi życie nie jednemu singlowi bądź rodzinom z małą kuchnią.
Moją ulubioną okazała się funkcja coolStart, ponieważ pozwala połączyć proces rozmrażania i pieczenia dania w inteligentny sposób. To duże ułatwienie, zwłaszcza w przypadku osob zabieganych i nie zawsze pamiętających o wyjęciu produktów odpowiednio wcześniej. Drugim rewolucjonalny produktem jest piekarnik Bosch z serii 4 oraz 6 oraz wieloma programami automatycznymi.
Bosch pomyślał o osobach zaczynających swoją przygodę z pieczeniem, ich piekarniki posiadają funkcję od 10 do 30 programów pieczenia.
Po wprowadzeniu informacji na temat pieczonej potrawy piekarnik sam dobiera odpowiedni czas
i temperaturę pieczenia dzięki czemu jesteśmy zwolnieni z ciągłego doglądania naszego posiłku jej. Dodatkowym atutem produktów jest ich design, który podkreśli wnętrze kuchni. Sama zaczęłam zastanawiać się nad wymianą sprzętu w swoim domu na jeden z wyżej wymienionych, ponieważ
łączą to co najbardziej lubię dobry styl oraz funkcjonalność.
Drużyna Matusza Gesslera w ,,bitwie na piekarniki” przygotowała pieczoną pierś kurczaka z warzywami
Drużyna “Józka” przygotowała krewetki
KD
Pozdrowienia od twórczej gromady 🙂
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to najlepszy czas na warsztaty gdzie główną rolę grają śledzie. Dzięki polskiej firmie Seko miałam przyjemność wziąć udział w takich właśnie przedświątecznych, śledziowych warsztatach.
W gronie blogerek kulinarnych i Samar Khanafer, która prowadziła warsztaty, zrobiliśmy 10 propozycji przepisów ze śledziami w roli głównej. Zamierzam przygotować te przepisy dla Was, bo są doskonałe i sprawdzą się w każdym domu. Jeden z przepisów znajdziecie już na blogu to Sałatka śledziowa ,,Śledzie z buraczkami”.
Seko ma niezwykle bogatą ofertę przetworów ze śledzi, szukajcie ich w sklepach bo w czasie kiedy nie macie czasu na przygotowanie skomplikowanej potrawy ze śledzi, to apetyt na rybę zaspokoicie dzięki Seko.
Oto kilka zdjęć z warsztatów. Takie blogerskie spotkania są zawsze cudowną okazją do inspiracji i wyjątkowych towarzyskich spotkań.
Dziękuję Seko, było świetnie 🙂
Doskonałe śledzie z konfiturą z cebuli czerwonej
Najlepsze śledzie jakie jadłam, a to zaskakujące bo to śledzie piernikowe, naprawdę pyszne.
Śledzie pod pierzynką z jabłkami i cebulką.
KD
Latem uwielbiam to, że gotować można nie tylko w kuchni, ale coraz częściej wychodzimy z wnętrza na dwór i tam w towarzystwie przyjaciół urządzamy wielkie grillowanie.
Grillować lubię od zawsze, tym większą przyjemność sprawiło mi spotkanie zorganizowane przez Sokołów w pięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. To niezwykłe miejsce gdzie w przepięknym parku odbyły się warsztaty z grillowania pod czujnym okiem Dominika Moskalenki – szefa kuchni Sokołowa.
Grillowaliśmy doskonałe mięsa i świeże warzywa, popijając lekkie i chłodne wina. W cudownej atmosferze, w gronie wesołych i przyjaznych ludzi spędziłam dzień jak z pięknego snu. Słońce, ciepło i pyszne jedzenie. Wszystko przygotowane na doskonałych grillach Weber-a, wiem, że są wyjątkowe bo sama mam w domu dwa, jeden od 15 lat i wciąż działa 😉
Bogaty wybór mięs z Sokołowa używam ich również w domu, bo są naprawdę doskonałe, z każdego rodzaju mięsa robimy inny przepis, grillujemy naprawdę krótko, a potem rozkoszujemy się doskonałym smakiem. Kiedy pomyślimy, że po dobrej jakości mięso możemy pójść do najbliższego sklepu i kupić je za rozsądną cenę, to grillowanie staje się doskonałym sposobem na letnie posiłki.
Z warsztatów przywiozłam przepisy na doskonałe grillowe potrawy, będziecie mogli znaleźć je na blogu. Pamiętajcie grill-owanie to nie tylko kiełbaska i pierś z kurczak, to masa pysznych dań, które przyrządzicie z wołowiny i wieprzowiny. Ja sama na warsztatach spróbowałam ich wszystkich, byłam zachwycona, podobnie jak wszyscy biesiadnicy. Przy grillu można zabłysnąć niezwykłymi umiejętnościami, obiecuję 🙂
Zapraszam na relację z warsztatów w Sokołowie, w których uczestniczyli blogerzy kulinarni i mój ulubiony magazyn kulinarny Kukbuk, a dla chętny coś ekstra, film ze spotkania.
Zapraszam 😀
https://www.youtube.com/watch?v=f4JCo8apEw8&list=PLvlHc2OcB3lFL-
I jeszcze fachowa podpowiedź jakie wino pasuje do jakich potraw, to zawsze dobrze jest wiedzieć. No i temperatury wina w jakich powinno być serwane, czyli najważniejsza wiedza w pigułce.
KD
Domowe przetwory robię od lat, z tym większą radością przyjęłam zaproszenie na warsztaty organizowane przez Dr. Oetkera i Kukbuk-a poświęcone słodkim przetworom przygotowanym z dodatkiem
cukru żelującego ze stewią.
Kiedyś smażenie konfitur i dżemów trwało godzinami, a nawet dniami, dzisiaj w ciągu kilkunastu minut możemy przygotować doskonałe przetwory. Dzięki cukrowi żelującemu z dodatkiem stewi praca jest łatwiejsza, wiem bo używam go od dawna, ale na warsztatach poznałam kilka całkiem nowych i zaskakujących pomysłów na dżemy. Smażyliśmy dżem z malin i rabarbaru o niesamowicie intensywnym kolorze, wszystkich zaskoczył pyszny smak dżemu z gruszki, fenkuła i limonki, który na pewno wkrótce zrobię w domu i podzielę się z Wami przepisem. Prawdziwym hitem był dżem z truskawek z wanilią i białą czekoladą, nie trudno zgadnąć, że wszyscy wyjadaliśmy go łyżkami ze słoiczków.
Z warsztatów wyszłam obładowana wielkim pudłem produktów Dr. Oetkera. Dostałam niezwykłe słodkie ozdoby do ciast, żelatynę w płatkach, której szukałam, a okazało się że Dr. Oetker ma ją w swojej ofercie, masę galaretek które z wielkim entuzjazmem pochłania mój syn.
Spędziłam cudownie popołudnie, poznałam przepisy na niezwykłe przetwory i mam bogaty zapas słodkich dodatków, które pozwolą mi przygotować dla Was inspirujące przepisy.
I jak zawsze, wyszłam urzeczona gościnnością Kukbuk-a 🙂
A oto kilka zdjęć z tego przemiłego i słodkiego wieczoru.
KD
Płatki kukurydziane w 5 odsłonach, uwierzycie? No więc okazało się, że to możliwe. Miałam wielką przyjemność być na cudownych warsztatach śniadaniowych organizowanych przez Lubellę w pięknym Lawendowym Domu.
Płatki kukurydziane kojarzą się nam z miską mleka i pływających w nim kruchych płatkach, które uwielbiamy. Nie wiemy, że można z nich zrobić naprawdę masę świetnych nie tylko śniadaniowych potraw. Na warsztatach poznałam kilka sposobów na wykorzystanie płatków kukurydzianych i wszystkimi podzielę się z Wami już niedługo.
Było wspólne gotowanie i pieczenie, rozmowy i masę śmiechu, jak to w kuchni. Warsztaty zakończyłyśmy wspólnym śniadaniem z kulkami serowo kukurydzianymi, plackami z płatków z sosem truskawkowym, cudownymi, kruchymi batonikami i bruschett z płatkami kukurydzianymi i pomidorami. Dopisała nie tylko pogoda, ale i nastroje.
Oto kilka zdjęć ze spotkania, które będę wspominała z ogromną przyjemnością 🙂
Mój pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych Lubelli znajdziecie tutaj (klik)
fot. Lubomir Lipov
KD
W warszawskim Soho Factory znajduje się Akademia Kulinarna Whirlpool.
To miejsce, w którym każdy kto lubi gotować poczuje się jak w raju. Fantastycznie wyposażona kuchnia w której można nauczyć się gotować pod okiem prawdziwych szefów kuchni.
Ja miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez cudownego Włocha, szefa Marco Ghia. Robiliśmy potrawy z kurczaka, co dla mnie wielkiej miłośniczki drobiu było świetną okazją
na poznanie kilku nowych i naprawdę przepysznych przepisów na dania z kurczaka.
Wszystkie przepisy przywiozłam ze sobą i w kolejnych tygodniach będę się niemi z Wami dzieliła.
W czasie warsztatów uczyliśmy się porcjować kurczaki, luzować je, co nie jest wcale proste, trzeba pewnej praktyki i cierpliwości, ale kiedy już uda się nam wyluzować ptaka,
a potem nafaszerować, efekt jest naprawdę fantastyczny.
Sobotnie popołudnie minęło mi w przemiłej atmosferze spotkania z przyjaciółmi. Na koniec spotkania wszyscy razem zjedliśmy przepyszną kolację.
Jeśli ktoś z Was chciałby wziąć udział w takich lub podobnych warsztatach, podarować je w prezencie komuś bliskiemu, oferta Akademi Kulinarnej Whirpool
jest bogata, a szczegóły znajdziecie tutaj (klik), ja gorąco polecam 🙂
Oto kilka zdjęć z warsztatów w których brałam udział.
KD
W przepięknym XIX wiecznym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej na Mazowszu odbyły się warsztaty dla blogerów i dziennikarzy Kukbuk z serii Akademia Smaku Sokołowa.
Tematem była cukrzyca na którą w olbrzymim tępie zapada coraz więcej ludzi na świecie. Choroba dotycząca nie tylko ludzi starszych i otyłych, ale w coraz większym stopniu również dzieci i ludzi młodych.
Dla mnie warsztaty okazały się wspaniałą skarbnicą wiedzy o tej niebezpiecznej chorobie i o sposobach jak jej zapobiegać. Sokołow jeden z największych w Polsce producentów mięsa, jest nam znany i doskonałych wędlin i mięsa, ale nie wielu z nas wie o trosce z jaką firma podchodzi do problemu cukrzycy. Specjalnie stworzona strona Smaki Dobrego Zycia jest bogatym źródłem wiedzy na temat diety i życia z chorobą cukrzycową.
Ja z warsztatów prowadzonych przez dietetyk Sokołowa Agnieszkę Piskałę przywiozłam wiedzę o tym jak na codzień gotować, aby nie zwiększać ryzyka zachorowania na cukrzycę. Dzięki Szefowi Dominikowi Moskalenko, będę mogła podzielić się z Wami przepisami na przepyszne dania, które nie tylko doskonale smakują, ale są również są bezpieczne dla naszego organizmu.
Wśród produktów Sokołowa znajdziecie specjalną linię Naturrino, wysokiej jakości wędliny doprawione naturalnymi przyprawami, bez sztucznych dodatków. Próbowaliśmy ich na warsztatach, są zdecydowanie godne polecenia 🙂
Na warsztatach ugotowaliśmy doskonały tatar wołowy z dodatkami i przepysznego Strogonowa z wołowej polędwicy
Jeśli macie ochotę obejrzeć krótki film z warsztatów, zapraszam:
KD
Fantastyczne jesienne spotkanie i gotowanie pod znakiem dyni, zorganizowały dla blogerów, dwie marki Tabasco i Kikkoman.
Było bardzo inspirująco i pysznie. Nie sądziłam, że z dyni można zrobić takie cudowne dania. Dzięki ostrym przyprawom, delikatna w smaku dynia, nabrała prawdziwego charakteru. Potrawy, które przygotowywaliśmy w czasie warsztatów znajdziecie na blogu 🙂
KD
Cukiernicze warsztaty z Lidlem, to jedno ze smaczniejszych spotkań w jakich brałam udział. Paweł Małecki pokazał nam blogerom, jak przygotować ciasta proste, a jednocześnie wyglądające, jak milion dolarów 😉 Było wesoło, bo Paweł jest uroczym facetem z wyjątkowym darem skupiania na sobie uwagi, rozgadanych i roześmianych kobiet.
Było świetnie, dziękuję 🙂
Na blogu jest ciasto, które piekliśmy w czasie warsztatów. Pyszne i piękne, czyli wszystko co najważniejsze 😀
KD
Ukochana firma mojego synka 🙂
Wedel zaprosił nas na swoje urodziny. Obejrzeliśmy fabrykę i wspólnie z innymi blogerami i ich dziećmi braliśmy udział w czekoladowych warsztatach. Tak słodko nie było nam nigdy 🙂 Własnoręcznie przygotowane czekolady i czekoladowe figurki, zdobienie Torcików Wedlowskich
i pochłanianie takiej ilości czekolady i słodkich dodatków, jakie tylko zmieściły się w naszych zachwyconych brzuszkach. Wszytko pod okiem prawdziwych mistrzów, Pani Joanny Profus i Pana Janusza Profusa, którzy udzielali nam rad i czuwali, aby nasze czekolady były równie pyszne i ładne jak te Wedlowskie.
To był jeden z piękniejszych dni w mojej blogerskiej przygodzie 😀
Wielkie słodkie podziękowania dla Wedla, ode mnie i mojego zachwyconego synka 🙂
Nikogo chyba nie zdziwi, że do pieczenia i gotowania używam czekolady i kakao Wedla?
Ciasto czekoladowo mandarynkowe
KD
Akademii grillowania, na samo wspomnienie tych cudownych warsztatów robi mi się miło. Pod okiem mistrza Juliana Karewicza z Webera, uczuliśmy się przygotowywać cudowne potrawy. Na grillu można zrobić właściwie wszystko, od przystawki przez zupę, oczywiście główne danie, ale i desery.
Grillowaliśmy i uczyliśmy się różnych technik. Dzięki gospodarzowi warsztatów GrillSklep.pl powstał specjalny magazyn poświęcony właśnie grillowaniu. Możecie go pobrać klikając TUTAJ i grillować jak prawdziwi mistrzowie 🙂