Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Chłopięce babeczki czekoladowe na Dzień Chłopców 🙂
Najszybsze i najłatwiejsze jakie do tej pory piekłam. Polecam dla wszystkich, nie tylko dla Panów 😉
Babeczki czekoladowe z kremem mascarpone
Składniki na 12 babeczek:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka zimnej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego lub zwykłego spirytusowego
Na krem:
- 250 gr mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mleka lub śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
Wszystkie składniki na babeczki umieścić w dużej misce, wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej lub łyżki. Składniki mieszamy tylko do całkowitego połączenia.
Papilotki napełnimy ciastem do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 12 – 15 min. do suchego patyczka.
Wyjmujemy studzimy przez 5 min w formie następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszamy dokładnie do całkowitego połączenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
W misce łączymy mascarpone, cukier puder i roztopioną czekoladę, mieszamy do całkowitego połączenia.
Kremem smarujemy zimne babeczki. Można oprószyć kakao lub cukrem pudrem.
Smacznego.