137
Na początek zróbmy pesto, a potem tylko od naszej wyobraźni zależy jak go użyjemy. Ja mam już kilka pomysłów i przez kolejne dni będę je realizowała.
Pesto na bazie rukoli i pestek dyni jest w smaku znacznie ostrzejsze niż to klasyczne z bazylii i orzeszków pinii, ale równie pyszne.
Polecam!
Zielone pesto z rukoli
Składniki:
-
150 g rukoli
-
1/2 pęczka listków bazylii
-
1/2 dużego pęczka natki pietruszki
-
2/3 szklanki startego parmezanu
-
3 średnie ząbki czosnku
-
5 łyżek pestek dyni
-
ok. 2/3 szklanki oliwy
-
Sól
-
Pieprz
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieścić w misie blendera lub malaksera i dokładnie miksować.
- Oliwę dodawać stopniowo (cały czas miksując), sprawdzając gęstość pesto, powinna powstać pasta o konsystencji gęstej śmietany.
Przechowywać w lodówce. Jeśli po kilku dniach pesto lekko się rozwarstwi, wystarczy przed użyciem dokładnie je wymieszać.
Smacznego!

2 komentarze
Pierwsze zdjecie powalilo mnie na lopatki 🙂 A domowe pesto jest nie do przebicia. Takie nie do konca tradycyjne, rukolowe, tez.
Dziękuję bardzo, bardzo:)