Kurczak
– to prawdziwy ulubieniec w kuchni. Dlaczego? Bo można go przyrządzić na tysiące sposobów, a zawsze wychodzi smacznie i zdrowo! Dziś zapraszam Was na kulinarne safari, gdzie wędrujemy po krainie soczystego mięsa, aromatycznych przypraw i kolorowych warzyw.
🔶 Piersi z kurczaka pieczone z warzywami
to prawdziwa uczta dla podniebienia i dla zdrowia. Wyobraź sobie soczyste kawałki kurczaka, delikatnie zrumienione na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne smaku. Teraz dodaj do tego mieszankę ulubionych warzyw: marchewkę, por, seler, cebulę, cukinię, ziemniaki – wybór należy do Ciebie!
🔶🔶 To danie to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów.
Warzywa dodają mu nie tylko koloru, ale i zdrowotnych właściwości. Czy wiesz, że marchewka jest bogata w beta-karoten, który wspomaga zdrowie oczu? A por to skarbnica witamin z grupy B, wspierających naszą odporność! Dodając do tego chude, białe mięso kurczaka, otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, który dostarcza nam energii na cały dzień.
🔶🔶🔶 Możesz użyć również innych warzyw,
doskonale sprawdzą się tu również buraki, kalarepa, kapusta, brukselka i wiele innych.
To tylko od Ciebie zależy jak urozmaicisz danie. Ja tym razem dała te warzywa, które po prostu miałam w domu, ale za każdym razem skład jest nieco inny, chociaż zawsze marchewka i pietruszka są podstawą.
Po upieczeniu w ten sposób warzywa są słodkie i zachwycają smakiem, w żadnym razie nie są mdłe.
Dzięki marynacie nie trzeba ich już dodatkowo doprawiać.
Kurczak,
jako źródło białka, jest niezastąpiony w diecie każdego, kto dba o swoje zdrowie. Jest chudy, łatwy w przygotowaniu i nadaje się do wielu różnorodnych potraw. Dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem i satysfakcją, jednocześnie dbając o naszą formę.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś/aś pieczonej piersi z kurczaka z warzywami, to najwyższy czas to zmienić! To nie tylko pyszny posiłek, ale i prawdziwe dobrodziejstwo dla Twojego organizmu. Przygotuj ten prosty, a zarazem wyjątkowy przepis, i pozwól sobie na chwilę kulinarnego rozpieszczenia. Zdrowo, smacznie, kolorowo – to wszystko znajdziesz w tym wyjątkowym daniu z kurczaka i warzywami.
✅ JEŚLI PIEKĘ KURCZAKA I WARZYWA W JEDNYM PIEKARNIKU
Mam piekarnik z dwiema niezależnymi komorami, ale jeśli nie masz takiej opcji, włóż kurczaka na wyższą pułkę piekarnika, a warzywa na niższą.
W połowie pieczenia zamień blachy i warzywa umieść wyżej, a kurczaka niżej.
Piecz do ładnego zrumienienia warzyw.

SKŁADNIKI
- 3-4 piersi z kurczaka (ze skórą lub bez)
- oliwa
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyż papryki słodkiej
- 1 łyż papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki masła
- Warzywa tyle ile lubimy i takie jakie lubimy
- 3-4 marchewki
- 3-4 pietruszki
- seler
- cebula
przygotowanie
W misce łączę oliwę z przyprawami i sokiem z cytryny, mieszam dokładnie.
Mięso nakłuwam ostrym nożem.
W przyprawach obtaczam piersi, dokładnie.
Przykrywam miskę i odstawiam na noc do lodówki.
Jeśli nie mam zbyt dużo czasu to chociaż zostawiam mięso na 2-3h w chłodnym miejscu, żeby przeszło przyprawami.
Warzywa obieram, myję i dokładnie wycieram.
Następnie kroję na średniej wielkości kawałki.
Ważne aby warzywa były suche, dzięki temu w czasie pieczenia, pieką się a nie gotują w wodzie i soku.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 185 ST. C. Z TERMOOBIEGIEM.
Piersi z kurczaka wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję masło i ok. 1/4 szkl. wody.
Zamykam dokładnie rękaw, nacinam kilka maleńkich dziurek (żeb w czasie pieczenia powietrze nie rozerwało rękawa).
Wstawiam do piekarnika na ok. 45-50 min.
Warzywa wrzucam do miski z marynatą po kurczaku. Obtaczam dokładnie warzywa w tym co zostało.
Przekładam na blachę do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika i piekę 45-50 min.
1 komentarz
Danie prezentuje się smakowicie 😃 Robię czasami kurczaka z warzywami na ryżu, takie danie jednogarnkowe.