Czy znasz ten moment, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego na obiad, ale brakuje ci pomysłu?
Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję, która zaskoczy twoje podniebienie i pozwoli ci cieszyć się smakiem każdego kęsa – bakłażan faszerowany!
To danie obiadowe, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem i zdrowymi składnikami.
Pomyśl o tym: soczysty bakłażan, pełen aromatycznych ziemniaków, pomidorów i papryki czerwonej – czy może być coś bardziej kuszącego? To prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni roślinnej i tych, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie.
Co najlepsze, składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego obiadu znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. To znaczy, że nie musisz się martwić, czy znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Wystarczy, że zrobisz szybkie zakupy i będziesz gotowy na kulinarne wyzwanie!
Bakłażan faszerowany to więcej niż tylko kolejna zapiekanka. To kreatywna kombinacja smaków i tekstur, która rozgrzewa serce i podbija podniebienie. Takie danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację ze znajomymi. Każdy, kto spróbuje tego niezwykłego przepisu, na pewno będzie chciał znać jego sekrety!
Jeśli więc masz ochotę na coś nowego i wyjątkowego, sięgnij po bakłażan faszerowany. To prawdziwy hit kulinarny, zapewniam i zachęcam Cię do upieczenia tej pysznej zapiekanki.
Zapraszam na mój kanał
YouTube KUCHNIA DOROTY
Bakłażany obieram ze skórki w paski. Tak jak na zdjęciu. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, każdego bakłażana.
Posypuję solą i polewam oliwą. Lekko wcieram rękami oliwę i sól w bakłażany.
PIEKARNIK NAGRZEWAM DO 210 ST.C. Bakłażany piekę bez przykrycia przez 30-35 min.
Z piekarnika wyjmuję upieczone bakłażany. Każdy z nich nacinam wzdłuż, nie przecinam do końca. Ma powstać jak by kieszeń.
Do naczynia żaroodpornego wlewam sos pomidorowy. Układam na nim bakłażany i każdy napełniam farszem.
Wstawiam do piekarnika na 30 min. Wyjmuję z piekarnika i posypuję startym serem mozarella. Wstawiam jeszcze na 10 min.
Wyjmuję i podaję .

SKŁADNIKI
- średnie bakłażany
- 2 średnie ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- ok. 1 szk sera mozarella
- 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i 0,5 ostrej
- sól i pieprz
- na sos
- 1 puszka pomidorów 400 g
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
przygotowanie
Bakłażany obieram ze skórki w paski. Tak jak na zdjęciu.
Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, każdego bakłażana.
Posypuję solą i polewam oliwą. Lekko wcieram rękami oliwę i sól w bakłażany.
PIEKARNIK NAGRZEWAM DO 210 ST.C.
Bakłażany piekę bez przykrycia przez 30-35 min.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Ziemniaki obieram, kroję w drobną kostkę.
Paprykę, również kroję w drobną kostkę.
Szalotkę siekam w kostkę.
Czosnek przepuszczam przez praskę.
Na patelni rozgrzewam oliwę, szklę szalotkę przez 5 min, następnie wrzucam ziemniaki. Przykrywam i na średnim ogniu smażę ok. 5 min.
Następnie na patelnię wrzucam paprykę i dodaję przyprawy i pomidory z puszki.
Całość mieszam, przykrywam i duszę 15 min.
Drugą puszkę pomidorów podgrzewam w garnuszku z dodatkiem czosnku, pieprzu, soli i odrobiny cukru. Duszę przez chwilę.
Farsz zdejmuję z ognia i odstawiam.
Z piekarnika wyjmuję upieczone bakłażany.
Każdy z nich nacinam wzdłuż, nie przecinam do końca.
Ma powstać jak by kieszeń.
Do naczynia żaroodpornego wlewam sos pomidorowy.
Układam na nim bakłażany i każdy napełniam farszem.
Wstawiam do piekarnika na 30 min.
Wyjmuję z piekarnika i posypuję startym serem mozarella.
Wstawiam jeszcze na 10 min. Wyjmuję i podaję .
Przepis na dania z Bakłażanem