Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sałatka ziemniaczana to obowiązkowa pozycja na moim letnim stole. Najbardziej lubię taką z młodych, maleńkich ziemniaczków.
Sałatka ma wyjątkowy, pyszny sos, który można jeść również bez dodatku ziemniaków.
Potrawę szczególnie polecam o mięs i warzyw z grilla, lub pieczonych mięs. Można oczywiście jeść ją jako samodzielne danie.
Do sosu dodaję zawsze lekko ciepłe ziemniaki, dzięki temu doskonale łączą się i przechodzą przyprawami.
Sos przygotowuję w czasie kiedy ziemniaki się gotują, to daje gwarancję, że będą one ciepłe kiedy trafią do sosu.
Gorąco polecam!!!
Przepisy na ZIEMNIAKI
Sałatka z Młodych Ziemniaków
Składniki:
-
ok. 1 kg maleńkich młodych ziemniaków
-
sól
na sos:
-
4 łyżki majonezu
-
3 łyżki jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka musztardy Francuskiej gruboziarnistej
-
1 łyżka oliwy
-
sok z połowy cytryny
-
2-3 średnie ogórki konserwowe
-
1 łyżka posiekanych kaparów
-
2-3 łyżki posiekanych natki, koperku i szczypiorku
-
1 mała lub połowa dużej cebuli czerwonej
-
pieprz
Przepisy na GRILL
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Młode ziemniaki myję i zeskrobuję z nich skórkę. Jeśli skórka jest jasna i cienka, można ją pozostawić. Kiedy ziemniaki są miękkie, sprawdzam miękkość wkłuwając w ziemniaka widelec, jeśli nie czuję twardości wiem ze są gotowe. |
2
Done
|
Przygotowuję sos w czasie kiedy ziemniaki się gotują.W dużej misce łączę: jogurt, majonez, sok z cytryny, oliwę, musztardę i pieprz mieszam dokładnie. Ogórki i cebulę kroję w drobną kostkę. Cebulę posypuję odrobiną soli, zostawiam na 5 min. Natkę, szczypiorek i koperek siekam drobno. Wszystkie pokrojone składniki dodaję do majonezu i jogurtu, mieszam dokładnie. |
3
Done
|