Sałatka ziemniaczana to obowiązkowa pozycja na moim letnim stole.
Najbardziej lubię taką z młodych, maleńkich ziemniaczków.
Sałatka ma wyjątkowy, pyszny sos, który można jeść również bez dodatku ziemniaków.
Potrawę szczególnie polecam o mięs i warzyw z grilla, lub pieczonych mięs. Można oczywiście jeść ją jako samodzielne danie.
Do sosu dodaję zawsze lekko ciepłe ziemniaki, dzięki temu doskonale łączą się i przechodzą przyprawami.
Sos przygotowuję w czasie kiedy ziemniaki się gotują, to daje gwarancję, że będą one ciepłe kiedy trafią do sosu.
Gorąco polecam!!!
Przepisy na ZIEMNIAKI

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg maleńkich młodych ziemniaków
- sól
- na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Francuskiej gruboziarnistej
- 1 łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- 2-3 średnie ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 2-3 łyżki posiekanych natki, koperku i szczypiorku
- 1 mała lub połowa dużej cebuli czerwonej
- pieprz
przygotowanie
Młode ziemniaki myję i zeskrobuję z nich skórkę. Jeśli skórka jest jasna i cienka, można ją pozostawić.
Ziemniaki gotuję w dobrze osolonej wodzie do miękkości.
Kiedy ziemniaki są miękkie, sprawdzam miękkość wkłuwając w ziemniaka widelec, jeśli nie czuję twardości wiem ze są gotowe.
Odlewam wodę, a ziemniaki przekładam na sito.
Pozostawiam do przestygnięcia, ale nie całkowitego wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJĘ SOS W CZASIE KIEDY ZIEMNIAKI SIĘ GOTUJĄ.
W dużej misce łączę: jogurt, majonez, sok z cytryny, oliwę, musztardę i pieprz mieszam dokładnie.
Ogórki i cebulę kroję w drobną kostkę. Cebulę posypuję odrobiną soli, zostawiam na 5 min.
Natkę, szczypiorek i koperek siekam drobno.
Kapary również siekam drobno.
Wszystkie pokrojone składniki dodaję do majonezu i jogurtu, mieszam dokładnie.
Do sosu dodaję ciepłe ziemniaki, mieszam.
Podaję natychmiast, lub przechowuję w lodówce.
Przepisy na GRILL