Słodko ostry Kurczak Cajun, jest jednym z moich ulubionych pomysłów na obiad. Mięso jest mięciutkie i delikatne.
Smak o niedominującej ostrości, doskonale smakuje wszystkim.
Przyprawę Cajun zrobiłam samodzielnie, bo składniki do niej znajdziesz w każdym sklepie, ale już samej przyprawy w Polsce się nie dostanie.
To jednak z przypraw, których najczęściej używa się w kuchni meksykańskiej.
Przepis na Przyprawę Cajun znajdziesz tutaj (klik)
Jedynym składnikiem z którym możesz mieć pewien problem to Suszona Cebula. Nie dostaniesz jej w każdym sklepie, dlatego najczęściej kupuję ją w internecie.
Można użyć cebuli w płatkach lub proszku cebulowego.
Tę przyprawę często wykorzystuję do przyprawiania mięs wieprzowych lub drobiu. Nie jest bardzo popularna w Polsce,
ale to doskonały produkt, który warto mieć w swojej szafce z przyprawami.
W przepisie używam dość dużo masła, dzięki niemu sos jest delikatny, aksamitny. Jeśli jednak ogrzaniczasz masło, polecam zmniejszyć jego ilość, a zastąpić je olejem.
Nie polecam oliwy z oliwek, zmienia smak i nie jest polecana do smażenia.
Bardzo polecam, to wyjątkowo smaczne danie, doskonale smakuje w połączeniu z:
puree ziemniaczanym
kopytkami
kluskami kładzionymi
Przepisy na
Dania z Kurczaka

SKŁADNIKI
- 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki przyprawy Cajune (przepis tutaj)
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki masła
- ok. 700 ml. bulionu
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżki miodu
przygotowanie
Mięso obtaczam w przyprawie Cajun, przepis znajdziesz wyżej w linku.
Odstawiam na 2-3 godz, aby mięso przeszło przyprawami.
Polecam odłożyć kurczaka na całą noc do lodówki, mięso będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Mięso wyjmuję z lodówki.
Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na nim mięso.
Kurczak powinien być ładnie zrumieniony.
Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię wrzucam jeszcze kawałek masła, miód, rozpuszczam je i wlewam ok. 1 szkl. bulionu. Powstanie rzadki sos.
Wlewam go do naczynia z mięsem.
Naczynie przykrywam szczelnie, folią lub przykrywką.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. PIEKĘ MIESO 25 MIN.
W czasie kiedy mięso jest w piekarniku na patelni której już wcześniej używałam rozpuszczam 1 łyżkę masła, wsypuję mąkę i smażę całość przez chwilę.
Następnie partiami wlewam bulion, mieszając energicznie, aby mąka dokładnie się rozpuściła. Użyłam ok. 3/4 szklanki bulionu.
Powstanie średnio gęsty sos, który będzie bazą sosu.
Kurczaka wyjmuję z piekarnika, mięso odkładam.
Sos pieczeniowy wlewam do przygotowanej wcześniej bazy. Mieszam i podgrzewam. Będzie lekko gęstniał.
Podgrzewam przez kilka minut.
Następnie do sosu wkładam piersi, polewam je sosem i podgrzewam prze 5-7 min.
Danie jest gotowe do podania.Piersi kroję w średniej grubości plastry i podaję z puree ziemniaczanym.
Polewam sosem.
2 komentarze
Pani Doroto. Na filmie wlewa Pani sos z białego dzbanuszka….czy to bulion?
Tak to bulion 🙂