Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gęsta i kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem kiełbasy i pierożków tortellini. To doskonałe danie jednogarnkowe, które można podać nie tylko na codzienny domowy obiad, ale również na imprezę.
Zupa w mojej wersji jest dość ostra, ale jeśli nie lubicie bardzo przyprawionych dań, możecie zrezygnować z papryczki Piri Piri, i zastąpić ją odrobiną zwykłej ostrej papryki, lub całkowicie z niej zrezygnować.
Zupa jest najsmaczniejsza zaraz po ugotowaniu, ale nadaję się również do odgrzewania, a nawet do zamrożenia. Pamiętajmy jednak, że zbyt często odgrzewane tortellini mogą się rozgotować, więc podgrzewajcie zupę delikatnie, na niewielkim ogniu i mieszajcie jedynie kilka razy.
Czy tylko kiełbasa?
Do przyrządzenia zupy użyłam łagodnej, polskiej białej kiełbasy, ale można zamienić ją na:
» surową włoską kiełbasę.
Jeśli nie chcecie używać kiełbasy, możecie również użyć:
» mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego.
Czy tylko śmietana kremówka?
Do zupy można dodać zamiast kremówki
» śmietanę 18%
» jogurt grecki
» zupełnie zrezygnować z zabielania zupy
Przepisy na ZUPY
Zupa Pomidorowa z Tortellini
Składniki na dużą porcję dla ok. 6 osób
-
ok. 400 g tortellini (u mnie ze szpinakiem i serem)
-
1 czerwona papryka
-
3-4 kawałki selera naciowego
-
1 łyżka masła
-
1 szalotka i 1 cebula biała
-
1 duży ząbek czosnku
-
1 puszka pomidorów
-
ok. 600 g surowej białej kiełbasy
-
ok. 2 l bulionu
-
0,5 szklanki śmietany kremówki (u mnie 36%)
-
1 szklanka tartej mozzarelli (może być parmezan)
-
natka do posypania
ponadto
-
2 łyżeczki oregano
-
sól i pieprz do smaku
-
1 łyżeczka papryki wędzonej
-
ok. 1 łyżeczki ostrej papryki czerwonej lub piri piri
Pomysły na Obiad
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Cebulę kroję w drobną kostkę. Paprykę kroję w drobne paski. Selera kroję na niewielkie kawałki. Czosnek obieram i będę przeciskała go przez praskę. Kiełbasę obieram ze skóry. |
2
Done
|
W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam paprykę i smażę przez kilka minut. Mieszam od czasu do czasu. Następnie dodaję cebulę i czosnek, mieszam i smażę przez kolejnych kilka minut. Następnie wkładam surową kiełbasę, dzielę ją drewnianą łyżką na kawałki, smażę na sporym ogniu. |
3
Done
|
Dodaję przecier pomidorowy, a następnie pomidory z puszki mieszam i gotuję kilka minut. Do garnka wlewam bulion i mieszam. Wrzucam tortellini, doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję 15 min., lub do miękkości pierożków. |
4
Done
|
Na koniec kiedy tortellini są miękkie wlewam kremówkę, dodaję ser, mieszam i gotuję jeszcze 2 min. Posypuję posiekaną natką i podaję. Smacznego |
5
Done
|
4 komentarze Ukryj
Fajna zupka 🙂 muszę wypróbować 🙂
Bardzo polecam jest pyszna, nawet zaskakująco pyszna 😉
Tylko gdzie w przepis ie wykorzystuje sie biala kapuste? Czy moze przeoczylam?
Nie widzę nigdzie kapusty to jest biała kiełbasa 🙂