Łatwe i pyszne ciasto z truskawkami i budyniem.
Robię je najczęściej na kupionym cieście francuskiem, ale równie pyszne jest na cieście kruchym.
Owoce
Do przygotowania ciasta można wykorzystać nie tylko truskawki, ale również inne miękkie owoce jak maliny, borówki, brzoskwinie.
W każdej wersji ciasto jest pyszne.
Przechowuję ciasto w lodówce, a następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu przygotowania.
Przepisy z filmem na CIASTA
Przepisy na Truskawki
🍓🍓🍓

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3-4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 250-300 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- cukier puder (do posypania ciasta)
przygotowanie
Przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku zagotowuję 2/3 przygotowanego mleka, wsypuję cukier, mieszam.
Proszek budyniowy wsypuję do pozostałego mleka, mieszam, aż się rozpuści.
Kiedy mleko zaczyna się gotować jednym szybkim ruchem wlewam budyń i mieszam. Zmniejszam płomień i mieszam podgrzewając przez ok. 2 min.
Zdejmuję z ognia kiedy budyń zgęstnieje.
Do gorącego wkładam masło i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Budyń przekładam do miski, przykrywam go szczelnie folią spożywczą. Folia powinna dotykać do gorącego budyniu.
Odstawiam do całkowitego wystygnięcia, można zostawić na noc w lodówce.
TRUSKAWKI
Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję owoce na średniej grubości plasterki.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 195 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM PIEKĘ 30 MIN.
Ciasto wyjmuję z lodówki, zostawiam na 5 min, żeby lekko zmiękło.
Rozwijam, zostawiam na papierze w który ciasto było zawinięte.
Ciasto nakłuwam widelcem.
Na ciasta wykładam budyń, rozsmarowuję równą warstwą, zostawiam po kilka centymetrów brzegu, bez budyniu.
Następnie zawijam brzegi, powstanie opaska wokół budyniu.
Na budyniu układam truskawki, im więcej tym lepiej, ale w jednej warstwie.
Ciasto posypuję cukrem brązowym.
Wstawiam do piekarnika i piekę 30 min.
Upieczone ciasto wyjmuję, na blasze odstawiam do wystygnięcia. Kiedy jest już chłodne przekładam na talerz, lub deskę.
Posypuję cukrem pudrem, kroję i podaję.
Przechowuję w lodówce.
Przepisy na Ciasto Francuskie