Sangria – klasyczny hiszpański poncz z czerwonego wina i owoców.
U mnie w dwóch wersjach, tej dla każdego i tej klasycznej tylko dla dorosłych.
Owoce jakich użyjemy do Sangrii zależą tak naprawdę od nas, można dodać pokrojone w kostkę jabłka, brzoskwinie, mandarynki, itp. Ja zrobiłam napój z owocami które miałam i które lubię najbardziej.
Zawsze po przygotowaniu Sangrii odstawcie ją na trochę w chłodne miejsce, niech ma czas aby smaki sobą przeszły, wtedy poncz jest najsmaczniejszy.
Sangrię podajemy w dzbanku lub specjalnej, dużej misie do ponczu.
Polecam i życzę Wam smacznego ☀️ ☀️☀️

SKŁADNIKI
- 1,5 l. soku z czarnej porzeczki
- 1 duża pomarańcza
- ok. 200 g świeżych truskawek
- 1 średnia cytryna lub limonka
- 2 garści świeżych listków mięty
- kostki lodu
przygotowanie
Wszystkie owoce myję.
Następnie pomarańczę i cytrynę kroję w średniej grubości plasterki. Truskawki na pół, lub na 4 części.
Listki mięty obrywam z gałązek.
Wszytskie owoce wrzucam do dużego dzbanka lub misy do pączu, delikatnie mieszam.
Zostawiam na 10 min.
Następnie zalewam sokiem porzeczkowym lub czerwonym winem.
Delikatnie mieszam.
Na 15 -30 min odstawiam w chłodne miejsce.
Podaję schłodzoną Sangrię w niewielkich szklaneczkach.
Do wersji Virgin dodaję kostki lodu, do wersji z winem nie jest to konieczne.
Przechowuję w lodówce.
Notes
Sangria Virgen 1,5 l. soku z czarnej porzeczki 1 duża pomarańcza ok. 200 g świeżych truskawek 1 średnia cytryna lub limonka 2 garści świeżych listków mięty kostki lodu
Przepisy na Drinki i Napoje