Błyskawiczne i niezwykle łatwe do zrobienia Ciasteczka Bananowo-Kokosowe.
Doskonałe dla wegan, wegetarian i dzieci, którym nie chcemy podawać cukru, a jednak lubimy, aby dostawały do jedzenia zdrowe przekąski.
Ciasteczka są wilgotne, mają lekki smak kokosa, ale nie jest on tak intensywny jak w klasycznych kokosankach.
Ciastka są sycące, więc nadają się na przekąskę w czasie spaceru.
Polewam je roztopioną czekoladą i posypuję siekanymi migdałami, ale można zrezygnować z tych dodatków.
Nie są bardzo słodkie, jednak to zdecydowanie ciastka, bo słodyczy nadają im bardzo dojrzałe banany.
Polecam i życzę Wam zdrowego smacznego ?

SKŁADNIKI
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 banany bardzo dojrzałe (ok. 300 g.)
- 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
- ok. 70 g gorzkiej czekolady lub deserowej
- ok. 1/4 szklanki mleka (migdałowego, ryżowego, itp.)
- ok. 2 łyżek posiekanych migdałów (do ozdobienia ciastek)
przygotowanie
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
W misce rozgniatam banany. Dodaję wiórki kokosowe, i drobno posiekane orzechy, mieszam dokładnie.
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
Łyżką formuję niewielkie ciastka, układam na blasze. Lekko rozpłaszczam je.
Wstawiam do gorącego piekarnika.
CIASTKA PIEKĘ OK. 15-18 MIN, DO ZRUMIENIENIA BOKÓW
Ciastka po upieczeniu studzę na kuchennej kratce.
Czekoladę łamię na kawałki, łączę z mlekiem, podgrzewam, mieszam.
Roztopioną czekoladą polewam zimne ciastka, posypuję drobno posiekanymi migdałami.