Pyszny, sycący domowy ŻUREK. To nie tyle zupa co danie jednogarnkowe, pełne mięsa, warzyw i niesamowitego klasycznego smaku.
Ugotowałam żurek najbardziej klasycznie, z dodatkiem śmietany i chrzanu, podaję go z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zupa jest lekko kwaśna, bardzo pyszna. Doskonała na każdy dzień nie tylko na Wielkanoc.
Mięso
Do żurku włożyłam niewielkie kawałki żeberek wieprzowych, średnią golonkę z indyka, kawałek wędzonego boczku i 3 średnie białe kiełbasy.
Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, ale dla mnie ten zestaw sprawdza się najlepiej.
Po ugotowaniu mięso wyjmuję i kroję na niewielkie kawałki, następnie wrzucam je znowu do zupy. Dzięki temu żurek jest gęsty i sycący, wystarczy za cały obiad.
Żurek podaję z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, czyli bardzo klasycznie.
Polecam i życzę Wam smacznego
Porcja mięsa, które dodaję do żurku

SKŁADNIKI
- 200 g żeberek
- 1 golonka z indyka
- ok. 150 g wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ok. 500 ml. zakwasu na żurek
- kawałek pora i kawałek selera
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 grzyb suszony
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 szklanki zakwasu na żurek
- 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka majeranku
przygotowanie
Do garnka wkładam mięsa (boczek, żeberka, indyka) dodaję przyprawy i sól, opaloną cebulę, zalewam wrzątkiem. Ja wlewam ok. 2,5 - 3 l wody.
Zagotowuję, zmniejszam płomień, przykrywam garnek i gotuję 30 min.
Warzywa obieram, kroję w plasterki marchewkę i pietruszkę, selera w kostkę, pora wkładam kawałek bez krojenia.
Ziemniaki obieram i kroję w średnią kostkę, odkładam na bok, dodam je na końcu gotowani żurku.
Białą kiełbasę, wcześniej nakłuwam ją ostrym nożem (nie pęknie wczasie gotowania).
Kiedy mięso jest już ugotowane odkrywam je, dodaję warzywa i suszony grzyb (bez ziemniaków), białą kiełbasę i czosnek. Wlewam
Całość zagotowuję, zmniejszam płomień i znowu na małym ogniu pod przykryciem gotuję ok. 20-30 min.
Odkrywam zupę, wyjmuję z niej białą kiełbasę i boczek.
Z kiełbasy zdejmuję skórkę i kroję ją w średniej grubości plasterki.
Boczek kroję w kostkę.
Z garnka wyjmuję żeberka i indyka, żeberka można również pokroić.
Kiełbasę, boczek i ew. żeberka z powrotem wkładam do garnka.
Dodaję pokrojone ziemniaki i wlewam zakwas na żurek, wsypuję majeranek, mieszam.
Gotuję jeszcze ok. 10 min na małym ogniu.
Śmietanę łączę z chrzanem, mieszam. Dodaję kilka łyżek gorącego żurku, mieszam.
Śmietanę wlewam do garnka z zupą, mieszam i podgrzewam jeszcze chwilę.
Żurek jest gotowy, zdejmuję go z ognia i podaję z dodatkiem gotowanego jajka i posypany natką pietruszki.
Przepisy na domowe ZUPY