Pyszne jednogarnkowe danie na domowy obiad.
Przygotowuję ten gulasz od lat i zawsze jest naszym ulubionym daniem.
Mięso
Używam szynki kulki, ale równie dobrze nadaje się np. mięso z piersi kurczaka.
Warzywa
Do gulaszu można dodać również selera, selera naciowego, pieczarki, bataty, kalarepę i cukinię, ale tą dopiero na 10 min przed końcem gotowania.
Gulasz jest dokonały do odgrzewania, a z każdym gotowaniem robi się coraz gęściejszy i chyba coraz lepszy.
Przechowywanie
Gulasz można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić go i przechowywać do 3 m-cy.
Polecam 😀
Szynkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w średnią kostkę. Przyprawy sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek łączę w misce. Obtaczam w nich szynkę.
Odstawiam na 1-2 godz., ale najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Cebulę siekam drobniutko. Marchewkę i pietruszkę w średniej grubości plasterki. Paprykę oczyszczam i kroję na spore kwadraty. Ziemniaki obieram i również kroję na dość duże kawałki.
Odkładam.
Na głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obsmażam na nim mięso ze wszystkich stron. Kiedy nie widać już surowego mięsa, dodaję cebulę, mieszam i smażę kilka minut.
Następnie wrzucam pokrojone warzyw, ziele i liście. Mieszam. Wlewam ok. 2/3 przygotowanego bulionu. Zagotowuję całość, zmniejszam płomień do minimum, przykrywam i duszę ok. 40 min.
Masło roztapiam w garnuszku, podsmażam na nim łyżkę mąki (na małym ogniu) ok. 1-2 min. Następnie wlewam pozostały bulion, mieszam energicznie bo sos będzie szybko gęstniał.
Na koniec dodaję łyżkę śmietany, mieszam. Do garnka z sosem dodaję łyżkę gorącego sosu, mieszam, a następnie sos wlewam do garnka z mięsem i warzywami. Mieszam i na małym ogniu bez przykrycia gotuję ok. 10 min.
Przepisy na domowe GULASZE
Przepisy z filmem na OBIAD

SKŁADNIKI
- ok. 600-700 g szynki (u mnie kulka)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 6-8 średnich ziemniaków (można dać więcej)
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
przygotowanie
Szynkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w średnią kostkę.
Przyprawy sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek łączę w misce. Obtaczam w nich szynkę.
Odstawiam na 1-2 godz., ale najlepiej zostawić na noc w lodówce.
WARZYWA KROJĘ W ŚREDNIE KAWAŁKI.
Cebulę siekam drobniutko.
Marchewkę i pietruszkę w średniej grubości plasterki.
Paprykę oczyszczam i kroję na spore kwadraty.
Ziemniaki obieram i również kroję na dość duże kawałki.
Odkładam.
Na głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obsmażam na nim mięso ze wszystkich stron.
Kiedy nie widać już surowego mięsa, dodaję cebulę, mieszam i smażę kilka minut. Następnie wrzucam pokrojone warzyw, ziele i liście.
Mieszam. Wlewam ok. 2/3 przygotowanego bulionu.
Zagotowuję całość, zmniejszam płomień do minimum, przykrywam i duszę ok. 40 min.
POD KONIEC DUSZENIA PRZYGOTOWUJĘ ZASMAŻKĘ.
Masło roztapiam w garnuszku, podsmażam na nim łyżkę mąki (na małym ogniu) ok. 1-2 min.
Następnie wlewam pozostały bulion, mieszam energicznie bo sos będzie szybko gęstniał.
Na koniec dodaję łyżkę śmietany, mieszam.
Do garnka z sosem dodaję łyżkę gorącego sosu, mieszam, a następnie sos wlewam do garnka z mięsem i warzywami.
Mieszam i na małym ogniu bez przykrycia gotuję ok. 10 min.
Na sam koniec posypuję natką pietruszki i podaję.