0 0
Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zapiekanka to pyszny i łatwy pomysł na obiad. Proponuję Wam zatem doskonałą mięsno-ziemniaczaną zapiekankę.

Mięso

Użyłam mięsa mielonego z szynki, bo takie najbardziej lubimy, jest chude i delikatne. Jednak do tej zapiekanki można wykorzystać również mięso wieprzowe tjk. karkówka, łopatka lub inne które lubicie. Nie polecam mielonego schabu środkowego, gdyż jest zbyt suchy.

Do przygotowania zapiekanki możecie użyć również mielonego mięsa drobiowego. Przy drobiu pieczemy zapiekankę przez max. 40 min.

Przyprawy

Lubię potrawy dobrze przyprawione, dlatego do tej zapiekanki dodałam papryki słodką i ostrą, dzięki ostrej papryce danie jest dość wyraziste w smaku. Jeśli wolicie dania łagodne, lub zapiekankę będą jadły dzieci możecie zrezygnować z ostrej papryki i pozostać jedynie przy słodkiej.

Warzywa

Użyłam marchewki, cebuli i selera. Dwa pierwsze składniki zdecydowanie polecam, jednak jeśli nie lubicie selera naciowego można  z niego zrezygnować lub zastąpić go cukinią, papryką, lub innym ulubionym warzywem.

Odgrzewanie

Zapiekanki nie polecam zamrażać, można ją odgrzewać na patelni na niewielkiej ilości oleju lub masła. Pod przykryciem na małym ogniu podgrzewamy zapiekankę, warstwą ziemniaczaną do spodu, przez  5 – 10 min.

 

 

 

 

Przepisy na ZAPIEKANKI 

 

 

 

 

Zapiekanka Mięsna

 

 

 

Pomysły na OBIAD

 

Zapiekanka Ziemniaczano-Mięsna

Warstwa ziemniaczana:

  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków

  • 1,5 łyżki masła

  • 1 mały ząbek czosnku

 

Warstwa mięsna:

  • ok. 500 g mielonej szynki (łopatki, karkówki)

  • 1 duża cebula

  • 2 małe ząbki czosnku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)

  • 2 średnie marchewki

  • 2-3 kawałki selera naciowego (opcjonalnie, można pominą ć można zamienić na paprykę, cukinię, itp)

  • ok. 500 ml. bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

 

 

 

(Visited 2 478 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzam, odparowuję.

Do gorących ziemniaków dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i dokładnie rozgniatam tłuczkiem.

Masę ziemniaczaną przechowuję pod przykryciem, aby była cały czas ciepła i miękka.

2
Done

Przygotowanie warstwy mięsnej:

Cebulę obieram, siekam w drobniutką kostkę. Czosnek siekam również drobno, albo przeciskam przez praskę.

Marchewkę obieram kroję w plasterki średniej grubości.

Selera kroję na średnie kawałki

3
Done

Na dużej patelni rozgrzewam olej, szklę na nim cebulę i czosnek przez kilka minut.

Następnie dodaję mięso, mieszam i podsmażam pod przykryciem, do chwili kiedy nie będzie widać już surowego mięsa.

Dodaję przyprawy, sól, pieprz, papryki, mieszam, duszę pod przykryciem.
Zajmie to kilka minut.

Następnie do mięsa wrzucam marchewkę i selera, mieszam i pod przykryciem gotuję ok. 5 min.

4
Done

Odkrywam garnek i dodaję mąkę, mieszam i smażę kilka minut.

Następnie wlewam bulion, dodaję przecier pomidorowy, mieszam dokładnie, przykrywam i duszę na średnim ogniu ok. 5-7 min.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C. z termoobiegiem

Przygotowuję żaroodporną formę do pieczenia, smaruję ją masłem i posypuję tartą bułką.

Do formy wkładam masę mięsną, na nią wykładam ziemniaki, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika i piekę przez 45-50 min.

10 min przed końcem pieczenia wyjmuję zapiekankę i posypuję startym parmezanem, można ten krok pominąć, lub posypać innym ulubionym serem.

Wstawiam do piekarnika i dopiekam przez 10 min.

Upieczoną zapiekankę wyjmuję, odstawiam na 5 min, posypuję natką pietruszki.
Podaję gorącą z dodatkiem ogórków kiszonych.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Bagietka
previous
Bagietka – domowe pieczywo
Pączki z Ajerkoniakiem
next
Pączki z Nadzieniem i Lukrem z Ajerkoniaku – Najlepsze
Bagietka
previous
Bagietka – domowe pieczywo
Pączki z Ajerkoniakiem
next
Pączki z Nadzieniem i Lukrem z Ajerkoniaku – Najlepsze

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »