Błyskawiczny, wegetariański Makaron Lo Mein z warzywami.
Kiedy mamy ochotę na coś oryginalnego, nie ma lepszego pomysłu niż błyskawiczny makaron w chińskim stylu. Robi się go błyskawicznie, właściwie w trakcie gotowania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.
Makaron:
Kupiłam przez internet kilka opakowań japońskiego makaronu jajecznego, jest bardzo lekki, gotuje się 4 min i doskonale nadaje się do wszystkich orientalnych przepisów.
Taki lub podobny makaron dostaniecie również w działach z orientalnym jedzeniem w prawie każdym markecie.
Przyprawy:
Wszystkie przyprawy kupiłam również przez internet, to bardzo klasyczny zestaw, z którego korzystam najczęściej.
Warzywa:
Do makaronu Lo Mei można użyć każdego rodzaju pieczarek, białych i brązowych. Można użyć również kiełków sojowych, brokułów, groszku cukrowego i czerwonej cebuli. Zestaw warzywny zależy od Waszych referencji.
Ja robię ten rodzaj makaronu w wersji jak ta tutaj, wegetariańskiej, lub z dodatkiem kurczaka.
Polecam danie jest niezwykle łatwe i smaczne.
Przepisy na Dania Wegetariańskie

SKŁADNIKI
- Na sos:
- 4 łyżki sosy sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki chińskiego wina do gotowania
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- Ponadto:
- ok. 250 -300 g pieczarek (białych lub brązowych)
- 3 kawałki selera naciowego
- ok. 2-3 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 cebulki dymki
- olej do smażenia
- 1 opakowanie (250g) makaronu jajecznego chińskiego lub japońskiego
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE SOSU:
Wszystkie składniki sosu mieszam w misce, odstawiam.
PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Selera kroję na średniej wielkości kawałki.
Pieczarki myję, kroję na plasterki.
Kapustę pekińską, kroję średnio drobno (u mnie ok. 1/2 niewielkiej kapusty).
Cebulkę dymkę kroję na średnie kawałki (odkładam będzie potrzebna na samym końcu do posypania makaronu).
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie. Najczęściej makaron gotuje się 4 min., więc zaczyna go gotować w trakcie przygotowywania warzyw.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewam olej. Najpierw wrzucam selera, mieszam i na dużym ogniu smażę 2 min. Następnie dodaję pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam. Smażę ok. 4-5 min.
Wstawiam makaron, niech się gotuje.
Do warzyw na patelnię wrzucam posiekaną kapustę, mieszam, smażę na dużym ogniu przez 2 min.
Do warzyw dodaję ugotowany makaron, wlewam sos, mieszam całość i podgrzewam ok. 2 min.
Zdejmuję z ognia, posypuję posiekaną dymką.
Podaję od razu.
Filmy z przepisem na Dania Wege