Pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia Babeczki Bananowe. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Piekę je najczęściej z myślą o moim dziecku, który zabiera je do szkoły na lunch.
Babeczki robi się banalnie łatwo, nie potrzebny jest mikser, wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką lub kuchenną rózgą.
Do ciasta używam dojrzałych, a nawet przejrzałych bananów, takich które nie nadają się już do jedzenia, ale za to doskonale sprawdzą się w tym cieście.
Babeczki można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu, uważam nawet, że w kolejnych dniach po upieczeniu są jeszcze smaczniejsze, nż zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Polecam i życzę Wam smacznego
Przepisy na Babeczki i Muffiny
Kanał YT Kuchnia Doroty 🎥

SKŁADNIKI
- 3 średnie dojrzałe banany
- 120 g roztopionego masła
- 230 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 80 gr cukru muscovado
- 30 g cukru białego (lub tylko 110 g cukru białego)
- 60 g gorzkiej czekolady posiekanej drobno
- 30 g orzechów włoskich posiekanych
przygotowanie
Mąkę łączę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, mieszam. Odstawiam.
Orzechy i czekoladę siekam średnio drobno.
Banany obieram ze skóry, w średniej misce rozgniatam je tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem.
Dodaję cukier muscovado i biały, roztopione masło, jajka i mieszam.
Następnie do masy dodaję mąkę, orzechy i czekoladę, mieszam dokładnie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Formę do muffinów wykładam papierowymi papilotkami.
Ja używam 8 szt dużych papilotek, ale można zrobić 12 mniejszych babeczek.
Papilotki wypełniam do połowy ciastem.
Babeczki piekę ok. 30 min do suchego patyczka, przy dużych babeczkach.
25 min, do suchego patyczka, przy babeczkach mniejszych.
Upieczone babeczki wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.
Przechowuję w chłodnym miejscu.
Przepisy na Banany