Błyskawiczna przekąska do wina, piwa lub po prostu do pogryzania.
Do przygotowania paluchów z ciasta francuskiego można użyć każdego rodzaju sera, ja polecam Cheddar, ale zwykły polski ser żółty też można tu wykorzystać.
Paluchy można przechowywać przez kilka dni, należy je bardzo dokładnie wystudzić, a następnie schować do szczelnego pojemnika, lub torebki strunowej.
POlecam i życzę Wam smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 1 szklanki startego na tarce cheddar-a
przygotowanie
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki do warzyw.
Ciasto francuskie (jeśli mrożone rozmrozić) rozwinąć.
Przekroić na pół.
Jedną połowę ciasta posypać serem. Tyle ile lubimy, ale za dużo.
Przykryć drugą połową ciasta, lekko rozwałkować.
Ciasto kroję w ok. 2 cm paski.
Każdy pasek zwijam wokół włąsnej osi.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam niewielkie odstępy.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 190 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Paluchy piekę w gorącym piekarniku przez ok. 20 min, do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję, studzę na kuchennej kratce.
Podaję jako dodatek do wina, piwa lub jako domową przekąskę.
Notes
Składniki na ok. 1-13 szt paluchów.