Błyskawiczne kluski lane do zup i sosów.
Można podawać je na ciepło, lub odsmażać. Do zrobienia zaledwie w klika minut.
Doskonale się je przechowuje.
KuchniaDoroty TV

SKŁADNIKI
- 50 g miękkiego masła
- – 2 żółtka
- – 1 łyżeczka soli
- – 250 g mąki pszennej
- – 220 ml. (1 szklanka) mleka
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Masło miksuję przez chwilę na wysokich obrotach miksera.
Następnie pojedynczo dodaję żółtka, po każdym miksuję dokładnie.
Do masy maślanej dodaję na przemian mleko i mąkę.
Trochę mleka ok. 1/3 szklanki i ok. 2-3 łyżek mąki, miksuję do połączenia. Następnie ponownie mleko i kilka łyżek mąki, sól, miksuję.
Najczęściej wykorzystuję całe mleko i większą część mąki, szukam odpowiedniej gęstości.
Ciasto powinno być gładkie, średnio gęste jak budyń zaraz po ugotowaniu (zobaczcie film, jaka jest idealna gęstość ciasta).
W średnim garnku zagotowuję wodę, do ok. 3/4 wysokości garnka. Dodaję sól ok. 2 łyżeczek.
Kiedy woda już się gotuje, nad garnkiem przechylam miskę z ciastem i kiedy zaczyna lekko spływać odcinam nożem niewielkie paski.
Przesuwam nożem po brzegu miski w ten sposób tworząc długie kluski.
Na jeden raz do garnka wkrajam połowę ilości ciasta, mieszam i gotuję.
Kluski gotuję: do wypłynięcia, a następnie kolejne 3 min., w spokojnie gotującej się wodzie.
Następnie wlewam do garnka ok. 0,5 szklanki ziemnej wody (zatrzyma to gotowanie).
Kluski wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sito.
Kolejną partię ciasta gotuję tak jak wcześniej.
Ugotowane kluski podaję od razu z sosem mięsnym lub grzybowym, lub dodaję do zup.
Zimne kluski można odgrzać, podsmażając je na rumiano na klarowanym maśle lub na oleju.
Przepisy na KLUSKI
1 komentarz
Ja zamiast mleka surowego dodaję kwaśne, re. Kefir, jogurt,maślankę. Wychodzą delikatniejsze.